İngiltere’de Londra Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, bağışıklık sistemini kanserle daha etkili bir şekilde savaşmak için yönlendirecek yöntemin bulunduğu açıklandı.
Bilim insanları, kanserli hücrelerin üzerinde bulunan ‘tümör belirteçlerini’ saptayarak, belirteçlerin bağışıklık sistemi tarafından hedef alınmasını planlıyor. Araştırmada uygulanması planlanan birinci yönteme göre, ilk etapta kişinin vücudundan kanserli hücreler alınacak ve tümörün içindeki DNA tespit edilmeye çalışılacak. Bilim insanları daha sonra kanserli hücrede yaşanan mutasyonları inceleyecek. Mutasyon için ‘uygun eş’ olan ve kanserli hücrelerle savaşan beyaz kan hücrelerinin tümörden alınarak laboratuvar ortamında üremesi sağlanacak. Üretilen milyonlarca beyaz kan hücresinin daha sonra vücuda enjekte edilmesiyle ‘kişiye özel kanser’ tedavisi tamamlanmış olacak.
Kişiye özel aşı
Araştırmacılar uygulanması mümkün olan ikinci yöntemin, mutasyona uğramış hücrelerin içindeki bilgilerle kişiye özel bir aşı üretilerek kanserle mücadele imkânı yaratılması olduğunu açıkladı. Bu yöntemin özellikle akciğer ve cilt kanserinde başarı sağlaması bekleniyor. Bilim insanları, ikinci yöntem için özel aşılar geliştirileceğini açıklarken, her iki yöntemin de henüz hiçbir hasta üzerinde denenmediği ifade edildi. ‘Kişiye özel’ tedavinin kanser için uygulanan diğer tedavi yöntemlerinden daha pahalı olması bekleniyor. Araştırmacılar bulunan iki yeni tedavi yöntemi ile kanserin ‘zayıf noktasının’ bulunduğu açıklamasını yaptı.
‘İmmünoterapi’yle benzerlik
Bir süredir uygulanan ve kemoterapiden farklı bir yöntem olan ‘immünoterapi’ (bağışıklık tedavisi) bağışıklık sisteminin işlevinin sağlamasını engelleyen unsurları ortadan kaldırarak kanserle mücadele edilmesini esas alması nedeniyle, bilim insanlarının açıkladığı yönteme büyük benzerlik gösteriyor. Tedaviye iki sene içinde başlanılması öngörülüyor. Araştırmayı finanse eden Cancer Research UK vakfından Peter Johnson, yeni tedavi yönteminin kullanıma girdikten sonra ucuzlamasını beklediğini açıkladı. Araştırmacılar, daha önce uygulanan kanser tedavilerinde başarılı olunamamasının nedeni olarak vücut mekanizmasının yanlış hedeflere doğru yönlendirilmesi olduğunu tahmin ediyor.
Test etme imkânı sağlayacak
Araştırmaya katkı sağlayanlardan Profesör Charles Sawanton, “Yeni tedavi yöntemi ilerlemiş kanseri tersine çevirebilmek için ihtiyacımız olan umudu sunuyor” dedi. Swanton, ‘immunoterapi’nin birkaç sene sonra kemoterapi kadar yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanacağını tahmin ediyor. Edinburg Üniversitesi’nden Stefan Symeonides ise kişiye özel aşı geliştirmenin güçlükleri olduğunu vurgulayarak, yeni yöntemle ‘immünoterapi’ yönteminin hangi hastalar üzerinde kullanılacağını test etme imkânı sağlanacağını söyledi.
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...