Çin’in boykot kararının ardından Rusya da vergiyi tanımayacağını açıkladı.
Öte yandan Avrupa’nın en büyük altı havayolu şirketi ve havacılık yan sanayii, uçak üreticisi Airbus’ın kurucu ülkelerine vergiden duydukları endişeyi belirten bir mektup gönderdi.
Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya hükümetlerine gönderilen mektupta karbon vergisinin havacılık sektörü için ağır finansal sonuçlara neden olacağının altı çizildi. Airbus’ın tepe yöneticisi Tom Enders ise uçak fabrikasındaki ve yan sanayilerdeki binlerce çalışanın geleceğinin tehdit altında olduğunu belirtti.
Geçtiğimiz perşembe ise Avrupa Hava Savunma ve Uzaycılık A.Ş. (EADS), dünyanın en büyük uçağı 10 adet A380’in de içinde bulunduğu 45 adet uçak siparişinin Çin hükümetinin boykotu yüzünden askıya alındığını belirtti. Avrupa Birliği’nin uygulamaya soktuğu karbon vergisi yüzünden Çin’in uyguladığı boykotun şirkete 9 milyar Euro’luk bir zarar verdiği tahmin ediliyor.
Avrupa Birliği bu vergi ile hava sahasını kullanan tüm havayolu şirketlerinin sebep oldukları karbon salınımlarının yüzde 15’ni satın almalarını zorunlu kılıyor. Avrupa Komisyonu vergi yüzünden uçak biletlerindeki fiyat artışlarının 2 ile 12 Euro arasında değişeceğini açıkladı.
Çin ise aldığı boykot kararı ile hava yolu şirketlerinin vergiyi ödemelerini yasakladı. Bu karara rağmen geri adım atmayan Avrupa Birliği Çevre Bakanları karbon vergisine destek vermeye devam edeceklerini açıkladı. Olası boykotlara karşı ise gerekli tedbirlerin alınacağı belirtildi.
YEŞİLGAZETE
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...