“Kars Antlaşması'nın 100. Yıl Dönümü Uluslararası Konferansı”, Türkiye Azerbaycan Dostluk Vakfı'nın (TADİV) öncülüğünde, Diplomasi Vakfı ve Türkiye Azerbaycan Dostluk Bilim, Eğitim, Sanat ve Ekonomik İşbirliği Derneği (TABSED) ile beraber düzenlendi.
Ülkemizin doğu sınırını belirleyen, 13 Ekim 1921'de imzalanan 20 maddelik Kars Antlaşması; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kurucu anlaşması özelliğini taşıyor. Antlaşma, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki bir millet iki devlet felsefesini hukuki yönden de temelini atmıştır.
Kars Antlaşması, Kars Konferası'nda görüşülmüş olup imzacı tarafları Türkiye Cumhuriyeti'nin o tarihte ilan edilmediği için TBMM, Sovyet Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan'dır.
Ermenistan, Sovyet Rusya'nın dağılmasından sonra bağımsızlığını ilan ettikten sonra "gerekçeler" gösterip antlaşmayı kabul etmek istememiştir.
Kars Antlaşması, Ermenistan'ın çeşitli iddialarına karşı Türkiye Cumhuriyeti'ni uluslararası arenada güçlü kılmakta ve hukuki olarak geçerliliği ile önemini korumaktadır. Antlaşma aynı zamanda Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda yeni bir dönemin başlangıcını oluşturan Şuşa Beyannamesi'ne hukuki açıdan onay vermektedir.
KONFERANS, TADİV ŞUŞA KONGRE MERKEZİ'DE GERÇEKLEŞTİ
"Kars Antlaşması'nın 100. Yıl Dönümü Uluslararası Konferansı" Kars'ın işgalden kurtuluşunun 101. yıl dönümü (31 Ekim 1920) olması hasebiyle bugün Ankara’da TADİV Şuşa Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.
Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi ve Türkiye Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar ve Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Prof. Dr. Sema Yel, konferansa başkanlık etti.
Konferans, TABSED Genel Sekreteri Yağız Kutay Işık’ın takdimi ile Azerbaycan Türkiye Büyükelçisi Reşad Memmedov’un konuşmasıyla başladı.
Konferansın paydaşlarından olan Diploması Vakfı’nın başkanı Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin, konferansın ikinci oturumunda "100 yıllık barış ve istikrar projesi Kars Antlaşması hangi Devletlerin lehinedir" başlık konuşmasını gerçekleştirdi.
20'YE YAKIN SUNUM YAPILDI
Azerbaycan, Rusya, Gürcistan ve Türkiye’den milletvekilleri, akademisyen, diplomat, araştırmacılar ve bilim insanlarından oluşan toplam 20’ye yakın misafir konferansta sunum yaptı. Gürcistan’dan gelen katılımcılar haricinde sunumlar Türkçe gerçekleşti.
Konferansta Kars Antlaşması’nın Güney Kafkasya’nın jeopolitik dengesine ve bölge devletlerin toprak bütünlüğü ile karşılıklı barış sürecine etkisi çok yönlü bir şekilde tartışıldı.
Konferans, Kars Âşıkları’ndan Selahaddin Dündar ve Paşa Susanoğlu’nun ‘’Âşıklar Atışması’’ ile son buldu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...