E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

KOBİ Kredileri Frene Basmaz  

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İnce KOBİ kredilerinde kısıtlama olamayacağını söyledi

27.06.2011 - 08:14
KOBİ Kredileri Frene Basmaz

Bankacılık sektöründeki toplam kredi büyümesinin ekonomi yönetiminin istediği gibi yüzde 25 sınırı içinde kalacağını söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, “KOBİ kredilerinde bu rakam yüzde 35’leri bulur. Çünkü biz bu alanda bir sıkıntı görmüyoruz. Hem kredi sınırlamasını KOBİ müşterilerimize de anlatamayız. Kredi büyümesi konusunda ayar yapabileceğimiz başka alanlar var. Örneğin ticari ve kurumsal kredilerde bu sınırlamaya gidebiliriz” diye konuştu.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, toplam kredilerde büyümenin otoritenin dediği gibi yüzde 25 sınırı içinde kalacağını ama KOBİ segmentinde büyümenin bu rakamın üzerinde olacağını söyledi. Kurumsal Bankacılık Pazarlama ve Satış Bölümü, Kurumsal Bankacılık Ürün Bölümü, Serbest Bölge Şubeleri, Ticari Bankacılık Pazarlama Bölümü, Ticari Bankacılık Satış Bölümü, Ticari Bankacılık Ürün Bölümünden sorumlu Genel Müdür Yardımcı olan Suat İnce, bir grup gazeteci ile bir araya geldiği sohbet toplantısında, “Biz otoritenin verdiği karara uyacağız. 1.3 milyondan fazla KOBİ müşterimiz var. Bu segmentte daha rahat davranarak uçtan uca otoritenin dediği yüzde 25’i tutturacağız. Sektöründe KOBİ segmentinde büyümesi yüzde 35’i bulur. İş Bankası’nda da bu düzeylerde olacaktır. Büyüme konusunda ayar yapabileceğimiz başka alanlar var. Burada risk görmüyoruz. Yaygın bir şekilde bu firmaların yanındayız. Kredilerdeki sınırlama konusunu KOBİ’lere anlatamayız. Ticari ve kurumsal kredilerde sınırlamaya gideriz” dedi.

20 milyar TL’yi geçeriz

Bu yılın ilk çeyreği itibarıyla 1.3 milyonu aşkın KOBİ müşterisinin nakdi krediler toplamının 16 milyar liraya ulaştığını belirten İnce, KOBİ’lere yönelik olarak 90’dan fazla ürün çeşidi ile hizmet verdiklerini kaydetti. İnce, KOBİ’ler için bulundukları bölgenin özelliklerine ve yaptıklarını işin içeriğine göre firmaya özel ürünler ürettiklerini belirterek, “Bu yıl sonunda KOBİ’lere kullandırdığımız nakdi kredilerin toplamı 20 milyar TL’yi geçer” diye konuştu.

İnce, İş Bankası kurulduğundan beri banka ile çalışan müşterileri olduğunu ve “Müşterileri ile birlikte yaşlandıklarını” belirterek “Anadolu’da bir söz vardır. Çıraklığını yapmadığın işin ustalığına soyunma derler. Bizde KOBİ işinin ustasıyız” ifadesini kullandı.

İnce, 2 milyon doların altında kredi kullanan firmaları KOBİ olarak değerlendirdiklerini ifade ederken KOBİ’lerin bankalarından ‘iyi günde de kötü günde de yanlarında’ olmasını beklediğini kaydetti. İnce, özellikle kriz dönemlerinde müşteri kazanımlarının çok daha fazla olduğunu 2008-2009 krizinde de bu durumun değişmediğini anlatarak firmaların sadece kredisini değil cari hesaplarını da taşıdığını belirtti.

Krizde müşteri artıyor

Suat İnce, İş Bankası’nda bu yılın ilk çeyreği itibariyle nakdi ticari kredilerin 50 milyar TL’ye dayandığını yüzde 14.1 pazar payıyla tüm bankalar arasında birinci olduğunu da kaydederek “Bizden sonraki banka ile aramızda 2.7 milyar TL fark var.

Üçüncü banka ile aramızdaki fark 12 milyar 650 milyon TL fark, dördüncü banka ile aramızdaki fark 14 milyar 282 milyon TL” bilgisini verdi. İnce, taksitli ticari kredilerin 11.8 milyar TL’ye çıktığını ve burada da Pazar paylarının yüzde 20.4 olduğunu, ticari taşıt kredilerinin ise yüzde 28.9 Pazar payı ile 2.7 milyar TL düzeyinde olduğunu aktardı. İnce özellikle kriz dönemlerinde müşteri sayılarının arttığını söyleyerek 2008-2009 krizinde de bu durumun değişmediğinin altını çizdi. Kriz döneminde 13 bin ticari müşterinin 1.3 milyar TL kredisini biz yapılandırdıklarını dile getiren İnce 2008- 2009 yıllarında da borcunu ödemek isteyen herkesle uzlaştıklarını hatırlattı.

‘Yarın patron kim olacak’ derdimiz yok

İş Bankası Genel Müdürü Suat İnce İş Bankası’nın Türkiye’nin en büyük tabela değerine sahip olduğunu dile getirerek “Bizim yarın İş Bankası’nın patronu kim olacak gibi bir derdimiz yok. Burada herkes ‘İş’ Bankalıdır. İş Bankası’nın herhangi bir noktasında 3’üncü ya da 5’inci bankasında çalışan birisini göremezsiniz. Burada insanlar başlar ve yükselir” şeklinde konuştu.

‘Benden al, başkasına ver’ olmayacak

Suat İnce, kredilerde ayrışma olup olmayacağının sorulması üzerine de hesaplarını ‘olmayacakmış’ gibi yaptıklarını anlatarak “Yüzde 25 sınırına göre davranmak için biz ne yapacağımızı ne yapmayacağımızı belirledik uygulayacağız. Benden al başka bankaya ver yapmayacağız. Çünkü bazı müşteriler bankadan aldıkları krediyi diğer bankada mevduat olarak değerlendiriyor” diye konuştu. Kredi talebinde de canlılığın sürdüğünü kaydeden İnce, maliyetlerin de 1-3 puan yükseldiğini aktardı. İnce, tahsili gecikmiş alacaklarda da düşüş bekliyor.

KOBİ’leri ‘kule’den değil ‘cephe’den izliyoruz

Suat İnce, 2 ayda bütün doğu illerini gezdiklerini ve müşteriyle devam sıcak temas kurduklarını ifade etti. Bugün İş Bankası’nın 81 ilde bin 168 şubesi olduğunu söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce İş Bankası’nın bir önemli farkının da şube müdürlerine verilen kredilendirme yetkisi olduğunu ifade etti. İnce, her şube müdürünün farklı limitlerde olmakla birlikte krediyi sahada sonuçlandırma imkanı olduğunu aktararak “36 ilde 50’ye yakın şube müdürünün kredi limiti ise 1 milyon dolar. Üstelik krizde yetki sınırlamasına gitmedik” dedi. İnce’nin verdiği bilgiye göre bankanın 25 ticari satış bölgesi ve 20 KOBİ kredileri tahsis bölgesi bulunuyor. Ayrıca İş Bankası, 72 ilde oda dernek ve birliklerle 142 anlaşma yaptı.

VATAN

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vergi Levhanızı Değiştirdiniz mi?
Vergi levhasını değiştirmeyen esnaf cezalı duruma düşecek
Kazanan Belli Oldu
Turkcell, Avea'nın '5-3-2'ye yer yok' temalı reklamı için dava açtı. Mahkeme ...
KEY Ödemelerinde Yine Sorun Çıktı
Yurttaşların konut sahibi olmasına yardımcı olmak üzere 1986 yılında çıkarılan ...
 
Borsada Manipülasyona 14 Tutuklama
Borsada manipülasyon yapıldığı iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma ...
Borsada Büyük Operasyon
Borsada Büyük Operasyon
Kredi Kullananlar Dikkat:
Bankacılar, ihtiyaç kredisi kullanmış dar gelirli müşterilerini ilk taksit ...
 
Halkın Borcu Hükümeti Korkuttu
Ey tüketici... Aşırı borçlandın ihtiyatlı ol. BDDK, hanehalkı borçluluğunun ...
Yakup Evirgen Savunma Sanayinde Başarının Şartını Açıkladı
Savunma Ekonomisi Uzmanı Yakup Evirgen, savunma sanayinde radikal adımların ...
Borcunu 350 Milyon TL’ye İndirdi
Karamehmet Maliye ile barıştı Enerji Bakanlığı derin oh çekti
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
İstanbul
trabzonspor
dolar
Gökhan Töre
Recep Tayyip Erdoğan
Almanya
IŞİD
A Milli Takım