ABD'de başta New York olmak üzere New Jersey, Kuzey Carolina ve başkent Washington'u vuran Irene kasırgası korkulduğu kadar etkili olmadı. Buna rağmen 21 kişinin ölümüne yol açtı, 7 milyar dolara (12 milyar 200 bin TL) yakın hasar yarattı. Kasırganın hızının saatte 80 kilometreye düşmesi ve tropik bir fırtınaya dönüşmesiyle doğu kıyısında yaşayanlar rahat bir nefes aldı. Irene, 800 kilometre alanda etkili olurken, geçtiği bazı bölgelere 30 santimetrenin üzerinde yağış bıraktı. Ancak tahmin edilenin aksine asıl sel ve nehir taşmaları sahil boyunca değil, sahilin içlerinde Pennsylvania ve New Jersey'de yaşandı. Vermont ve New York'un yüksek yerlerinde ise ağaçlar, otomobiller ve köprüler yıkıldı. 50 bini New York'ta olmak üzere sahil boyunca 5 milyon ev ve işyeri elektriksiz kaldı.
METRO ÇALIŞMADI
Atlantik Okyanusu kıyısında oturan 2 milyon 500 binden fazla insan kasırga nedeniyle tahliye edildi. Tarihinde hiçbir zaman kontak kapatmayan New York metrosu da cumartesi itibariyle tüm servislerini durdurdu. Dün New York'taki birçok metro istasyonu yeniden hizmet vermeye başladı. New York John F. Kennedy Havalimanı'nın uçuş trafiğine kapatılmasının ardından, iki gündür yapılamayan THY ve Delta Havayolları'nın, İstanbul-New York uçuşları dün yeniden başladı.
OBAMA BEĞENİLDİ
ABD Başkanı Barack Obama, Irene sorununun henüz bitmediğini belirterek, birçok Amerikalının hâlâ ciddi sel ve elektrik kesintileri riski altında olduğunu ve kasırganın etkilerinin bir süre daha hissedileceğini söyledi. İrene kasırgasının ardından ABD federal hükümetinin ve şehir yönetimlerinin felaket yönetim politikaları da tartışılmaya başladı. Kamuoyu desteğinin inişte olduğu bir dönemde Başkan Obama'nın performansı, genel olarak beğeni toplarken, 370 bin kişiyi tahliye eden New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in izlediği felaket yönetimi stratejisi tartışma yarattı.
KANADA'YA ULAŞTI
İrene kasırgası, Kanada'ya da ulaştı. Kanadalı yetkililer, halkın felaketi ciddiye almamasından şikâyet etti. Quebec eyaletinin doğusunda şiddetli yağmurla birlikte etkili olmaya başlayan Irene, eyaletin en büyük kenti Montreal'de 250 bin evi elektriksiz bıraktı. Eyaletin Halk Güvenliği Bakanı Robert Dutil, düzenlediği basın toplantısında halka, "Irene'i ciddiye alın" çağrısında bulundu. Dutil, kasırga yüzünden devrilen ağaçların elektrik hatlarında hasara neden olduğunu ve 250 binden fazla evin elektriksiz kaldığını açıkladı.
sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...