Uluslararası Çalışma Örgütü, salgın nedeniyle işletmelerin tam veya kısmi olarak kapatılmasının, dünyadaki iş gücünün yüzde 81'ini yani 2,7 milyar çalışanı etkilediğini bildirdi.
Sokağa çıkma kısıtlamalarına bağlı olarak iş hayatında aksaklıklar, seyahat kısıtlamaları, eğitime ara verilmesi ve diğer önlemler işçiler ve işletmeler üzerinde ani ve sert etkilere yol açıyor. Kimi işletmeler faaliyetlerini durdurmak zorunda kalırken bir kısmı da çalışma yöntemlerini değiştirme yoluna gidiyor.
Hükümetler hem salgını kontrol altına almak için radikal tedbirler alıyor, hem de ülke ekonomisinin tamamen çökmemesi için çözümler üretmeye çalışıyor.
İspanya Başbakanı: Hayat kurtarırken, ekonomiyi de düşünmek zorundayız
İspanya'da Covid-19 salgınından hayatını kaybedenlerin sayısı 17 bin 489'a çıktı. ABD ve İtalya'dan sonra en fazla can kaybının yaşandığı ülke konumunda. Fakat son günlerde açıklanan vaka sayısında bir yavaşlama gözlemleniyor.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, hükümetinin insan hayatı için bir tehdit unsuru olan koronavirüsü kontrol altına almakla yükümlü olduğunu, fakat aynı zamanda ülkenin ekonomik ve sosyal dokusunun yok olmamasına dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
26 Nisan'a kadar uzatılan olağanüstü halin kapsamı bugün itibariyle daraltıldı. İki haftadır sektörlerin durma noktasına geldiği İspanya'da inşaat sektörü çalışanları, üretim odaklı KOBİ'ler ve küçük esnaf işbaşı yaptı.
2010 Avrupa borç krizinden en çok etkilenen ülkelerden biri olan İspanya'nın ekonomisi halen kırılgan. İspanya için turizm sektörünün tamamen durması ekonomiye ağır bir darbe anlamına geliyor. İspanya'nın gayri safi yurt içi hasılasının en az yüzde 10'nu turizmden geliyor.
Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos ise, La Vanguardia gazetesine verdiği demeçte, İspanya'nın gelecek haftalarda muhtemelen daha derin bir durgunluk döneminden geçeceğini söyledi.
Ekonomisi kırılgan olan Pakistan zengin ülkelerden yardım istedi
Koronavirüs salgını öncesinde ekonomik açıdan zorluk çeken Pakistan'ın krizi atlatması kolay gözükmüyor.
Pakistan Başbakanı İmran Khan, gelişmiş ülkeler ve uluslararası finans kurumlarına yaptığı çağrıda ekonomik sorunlar yaşayan ülkelerin borcunun hafifletilmesi talebinde bulunmuştu. Çin'in yatırımlarına bağımlı olan Pakistan'da halkın bazı yoksul kesimlerinde açlık sorunları olabileceği endişeleri var.
Pakistan hükümeti, yoksulluk seviyesinde olan milyonlarca insana yardım etmek için 8 milyar dolarlık bir program başlattı.
Geçen hafta da Dünya Bankası, Pakistan'a yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında 200 milyon dolar yardım paketi sağladığını açıklamıştı.
Güney Kore'de yeniden işbaşı düşünülüyor
Güney Kore, pandemiyi en hızlı şekilde kontrol altına alabilen ülkelerden biri. Ülkede 10 bin 537 kişide Covid-19 görülürken, salgına bağlı 217 ölüm gerçekleşti.
Hiçbir zaman sıkı bir karantina kararı alınmasa da birçok iş yeri faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı, işsizlik ciddi boyutlar artı.
Güney Kore Başbakanı Chung Sye-kyun, gerekli tedbirleri alarak ekonomik faaliyetlerin tekrar başlatılması için çalıştıklarını duyurdu. Cumhurbaşkanı Moon Jae-in pazartesi günü, ekonominin korunması ve işsizlik sorunlarına karşı yoğunlaştıklarını açıkladı.
Fakat Sağlık Bakan Yardımcısı Kim Ganglip, salgının sona ermediği uyarısını yaparak, "Eğer biz sosyal mesafe kuralına uymazsak, sonuçlar kontrolden çıkar" dedi.
Yetkililer, virüsün yayılma hızının yeniden artabileceğinden endişe duyduklarını belirterek henüz eskisi gibi işler yerlerinin açılmasının neredeyse imkansız olduğunu açıkladı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...