Enflasyonun önlenemez yükselişi sürerken, vatandaş da alışveriş alışkanlıklarını değiştirmeye başladı. GfK araştırma şirketinin "Tüketici Trendleri Araştırması"ndan yapılan derlemeye göre, bin 333 kişi ile yüz yüze ve online görüşmeler yapılarak gerçekleştirilen araştırmada, tüketicilerin ekonomik duruma ilişkin tutumlarına, tasarruf eğilimlerine ve markalardan beklentilerine yönelik son gelişmeler belirlendi.
İKİNCİ EL ÜRÜNLERE YÖNELİM ARTTI
Bireylerin yüzde 81'i barınma ihtiyacı için maliyetin arttığını belirtirken, benzin fiyatlarının artışı ile özel araç kullanımını azalttığını ifade edenlerin oranı da yüzde 71 olarak hesaplandı. Yeni bir şeyler almak yerine ikinci el ürün satın aldığını belirtenlerin oranı yüzde 59 olurken, bu oranın alt sosyoekonomik gruplarda yüzde 70'in üzerine çıktığı belirlendi.
İHTİYAÇ KREDİSİNE ÜST SOSYOEKONOMİK KESİMDEN TALEP DAHA FAZLA
Görüşülen iki kişiden biri kredi kullanmayı planlarken, üst sosyoekonomik kesimin kredi iştahının daha yüksek olduğu tespit edildi. Toplam içinde ihtiyaç kredisi kullanmayı planlayanların oranı yüzde 28 iken bu oran üst sosyoekonomik kesimde yüzde 35’e yükseldi. Ev kredisi almayı düşünenler yüzde 11 iken, üst gelir grubunda bu oran yüzde 19'a ulaştı. Taşıt kredisi almayı düşünenlerde toplam içinde yüzde 10'luk paya sahip iken üst sosyoekonomik grup içinde pay yüzde 21’e çıktı.
EKONOMİK PAKET TERCİHİ YÜZDE 70'E YÜKSELDİ
Araştırmaya göre, 2016'dan bu yana indirim marketlerine daha fazla gittiğini belirtenlerin oranı yüzde 49'dan yüzde 75'e yükseldi. Alışveriş tercihlerini daha yüksek gramajlı ekonomik paketlerden yana kullandığını ifade edenlerin oranı da yüzde 47'den yüzde 70'e çıktı. 2016 yılında alışverişten önce liste yaptığını, satın alacaklarını planladıklarını belirten tüketicilerin oranı yüzde 47 iken 2022 yılında yüzde 68'e yükseldi. Bu dönemde "market markalı ürünleri daha fazla satın aldığını belirtenlerin oranı yüzde 47'den yüzde 60'a, indirim ve kampanyalı ürünleri tercih edenlerin oranı yüzde 45'ten yüzde 73'e, indirim kuponlarını takip edenlerin oranı yüzde 46'dan yüzde 65'e, daha az ürün tüketiyorum diyenlerin oranı da yüzde 41'den yüzde 57'ye çıktı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...