Değerli taşlardaki yüksek ÖTV’den yakınan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, "Devlet vergi politikasını farklılaştırırsa değerli taş sektöründe kayıt içi bir yılda yüzde 400 artar. Devletin cebine de 4 kat fazla vergi girer. Şiiri ben yazmıyorum ama cefayı ben çekiyorum" dedi.
3 bin kişi işsiz kaldı
3 bin üretici, 500’e yakın toptancı ve 25 bine yakın perakendecinin bulunduğu sektörde ihracata yönelik olarak bir yıl önce yüzde 50 kapasite ile çalışan üretici kriz nedeniyle şimdi yüzde 20 kapasitelerde işlerini yürütmeye çalışıyor. İç talepte de herhangi bir kıpırdama olmaması nedeniyle üretici ’15 gün çalışma, 15 gün tatil’ programıyla sıkıntıyı istihdamı azatmadan aşmayı hedefliyor. Buna karşın istihdamın üretim tarafında da şimdiden 3 bin kişilik kayıp olduğu belirtiliyor.
4 cip değerinde
2006’da 196 ton, 2007’de 250 ton, 2008’de ise 163 ton altının ithal edildiği sektörde talebin olmadığı 2009 yılında ise ithalat neredeyse durmuş durumda bulunuyor. Yılda 400-500 ton altının işlendiği sektörde resmi rakamlara göre 2007’de ithal edilen pırlanta miktarı ise 107 bin karatı buluyor. Kayıtdışının yoğun olduğu sektörde bunun aslında 1 milyon karata yakın olduğunu ifade eden Alaattin Kameroğlu, "Bizim sektörümüz özel. Bir sigara paketinde 4 cip değerinde altın getirebilirsin. Bu nedenle vergilerde bir değişiklik yapılmalı" diyor.
Pırlanta satışlarında yüzde 20’lik ÖTV’nin kaldırılması ve verginin farklı yollardan alınması durumunda devletin büyük kazanç sağlayacağını ifade eden Kameroğlu Devlet eğer ÖTV yerine istihdam ve gelir vergisi üzerinden vergi alırsa, hem daha çok kazanç sağlar. Hem de rekabet kolaylaşır. Aksi taktirde bu sektör devlete yılda sadece 2 milyon dolar vergi ödüyor. Taşlar gerçek değerinden beyan edilmiyor. Ya da kalitesi daha düşük gösteriliyor."
Düğünde takılanlarla tesis kurdum
ALAATTİN Kameroğlu, batıda evli çiftlerin düğünde takılan takıları bozdurma yoluna gittiğini, doğuda ise saklamayı tercih ettiğini ifade etti ve "Doğuda kayınvalideden izin almadan altınlar bozdurulamıyor. Ancak batıda takılar ya ev ya da otomobil için sermayeye dönüşüyor. Ben de evlendiğimde takılanlarla bir gayrinmenkul alıp orada üretim tesisi kurmuştum" diyor.
Gümüşe ilgi arttı
KRİZ nedeniyle altın gibi daha değerli madenlere para harcamak istemeyen veya gücü yetmeyen tüketici soluğu gümüşçülerde alıyor. Türkiye’de toplam gümüş satışının yüzde 80’inin takı üzerinden gerçekleştiğini dile getiren İstanbul Kuyumcular Odası Başkan Yardımcısı Alper Hazar, "Özellikle üst gelir grubu bu ürünlere büyük ilgi gösteriyor" dedi.(hürriyet)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...