01 - 06 HAZİRAN 2018 tarihleri arasında, 5400 kişi ile yüz yüze görüşen MAK damışmanlık ekipleri 24 Haziran ile ilgili halkın görüşlerini araştırdı.
Söz konuısu araştırmada, Ak Parti 42, CHP 23.5, MHP 9, İYİ Parti 10, HDP 9, SAADET 2, HÜDA-PAR 0,5 diğerleri başlığı altında diğer parti ve bağımsız adaylar ise 1, KARARSIZ Seçmen oranı ise % 3 olarak açıklanıyor.
HDP ye ayrı parantez açılan anket neticesinde, "HDP baraj altı kalırsa Ak Parti’nin meclis çoğunluğu oluşabilir. Diğer durumda Sadece Ak Partinin değil Cumhur ittifakının da TBMM de sayısal çoğunluk sağlaması mümkün olmayabilir. Bunda TBMM ye giren parti sayısının çokluğu da etkilidir." denildi.
MAK Danışmanlık tarafından gerçekleştirilen anketin detayları:
MAK Danışmanlık olarak yaptırttığımız bu çalışmada toplumun sosyo-kültürel ortalamasına uygun doğru ve yeterli denek belirleme, bu deneklere bağlı olarak verilerin çoklu analizlerle ölçümlenmesinde LİKERT METODU kullanılmıştır. Saha çalışmasında %1.2 yanılma / hata payı ile değerlendirme yapılmıştır.
MAK Danışmanlık her ay yaptığımız saha araştırmalarında sürekli sorduğumuz "Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusu yerine 24 Haziran seçimleri çok yaklaştığı için “ 24 HAZİRAN GENEL SEÇİMLERİNDE OYUNUZU HANGİ PARTİYE VERECEKSİNİZ? Şeklinde sorduğumuz soruya verilen yanıtlar; kararsızların matematiksel dağılımı yapılmaksızın Ak Parti 42, CHP 23.5, MHP 9, İYİ Parti 10, HDP 9, SAADET 2, HÜDA-PAR 0,5 diğerleri başlığı altında diğer parti ve bağımsız adaylar ise 1, KARARSIZ Seçmen oranı ise % 3 olarak tespit edilmektedir.
Bu noktada seçimin sonucunda vekil dağılımı ittifaksız seçime giren HDP ye büyük oranda endekslenmiş durumdadır. HDP baraj altı kalırsa Ak Parti’nin meclis çoğunluğu oluşabilir. Diğer durumda Sadece Ak Partinin değil Cumhur ittifakının da TBMM de sayısal çoğunluk sağlaması mümkün olmayabilir. Bunda TBMM ye giren parti sayısının çokluğu da etkilidir.
24 HAZİRAN’DA YAPILACAK GENEL SEÇİMLERDE OYUNUZU HANGİ PARTİYE VERECEKSİNİZ?
MAK DANIŞMANLIK olarak trend oluşturma amaçlı her ay yaptığımız saha araştırmalarında sürekli sorduğumuz "Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusuna verilen yanıtlar; kararsızların matematiksel dağılımının sonunda Ak Parti 43.5, CHP 24.2, MHP 9.3, İYİ Parti 10.3, HDP 9.2, diğerleri başlığı altında diğer parti ve bağımsız adayların ise 1 de kaldığını göstermektedir.
Ancak kararsızların matematiksel dağılımdan öte iktidar karşıtı (kararlı ama kararını ifade etmeyen seçmen) olduğu konusunu değerlendiren uzmanların varlığı da dikkate alınmalıdır.
7 HAZİRAN – 1 KASIM 2015 VE 24 HAZİRAN SEÇİMLERİ
SEÇMENİN PARTİLER ARASI GEÇİRGENLİĞİNİ GÖSTERİR TABLO
AK PARTİ; 7 Haziranda % 41 civarında oy aldı. Bu seçimde Ak Partili seçmen MHP ve HDP ye doğru kayma gösterdi. Zira Ak Parti düşerken yükselen bu iki parti olmuştur.
CHP; Ak Parti’nin dip yaptığı 7 Haziranda da, tavan yaptığı 1 Kasım’da da bilindiği üzere % 25 oy aldı.
MHP; 7 Haziran’da Ak Partiden oy aldı, 1 Kasımda Ak Partiye oy verdi.
HDP; 7 Haziran’da Ak Partiden oy aldı, 1 Kasımda Ak Partiye oy verdi.
24 Haziran seçimlerine yaklaştığımızda ise;
1 Kasım seçimleri ile kıyasladığımızda Ak Parti’den aynı ittifakta yer aldıkları MHP ye % 5 oy kayması, İYİ Parti’ye yaklaşık % 1,5 -2 oy kayması, Saadet Partisi ve Hüda Par ‘ a ise yaklaşık % 1,5-2 oy kayması görülmekte, Buna karşılık Ak Partiye DE 1 Kasımda HDP ye oy veren seçmenden yaklaşık % 1 lik oy kayması gözlemlenmektedir.
Bu noktada 1 Kasım seçimlerinde % 12 oy alan MHP ise bu seçmen grubunun yarısından fazlasını yani yaklaşık 6-7 puanı İYİ Partiye kaptırırken; kalan 5 puanının üstüne 4 puan kadar Ak Partiden oy almaktadır.
Oyuna bir siyasi parti kimliği ile ilk kez 24 Haziranda girecek olan İYİ Parti ise oylarını 6-7 puan MHP den, 1 puan CHP den ki; Muharrem İnce öncesi CHP den daha fazla oy alıyordu. 1,5 - 2 puan kadar da Ak Partiden almaktadır.
SİZE GÖRE ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
Sorusuna cevap veren 5400 vatandaşın % 47' si ülkenin en önemli sorununa EKONOMİK SORUNLAR derken; DIŞ POLİTİK OLAYLAR % 13, ADALET / AF / CEZA İNDİRİMİ % 10, TERÖR VE SINIR ÖTESİ GÜVENLİK % 5, DİĞERLERİ % 15, KARARSIZ % 10 şeklinde sıralanmaktadır.
Ucu açık sorumuza verilen cevaplar ARGEDER tarafından bu üst başlıklar şeklinde tasnif edilirken bu başlıklara bağlı alt başlıklar çeşitlilik arz etmektedir.
24 HAZİRAN 2018 DE YAPILACAK CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE CUMHURBAŞKANI OLARAK KİME OY VERECEKSİNİZ?
Sorusuna seçmenlerin % 49,5 i Recep Tayyip ERDOĞAN, % 23,5 Muharrem İNCE, % 12 Meral AKŞENER, % 8,5 Selahattin DEMİRTAŞ, % 2 Temel KARAMOLLAOĞLU, % 0,5 Doğu PERİNÇEK demektedir. Kararsız % 6 lık seçmen kitlesinin matematiksel dağılımı durumunda bıçak sırtı (16 Nisan Referandumu benzeri) bir sonuç çıkabileceği, kararsız seçmenin çoğunlukla muhalif seçmenden farklı nedenlerle kanaatini ifade etmeyen seçmen olması ihtimalinde ise seçimin ikinci tura kalacağının habercisi bir araştırma sonucu ile karşı karşıyayız.
24 HAZİRANDA YAPILACAK GENEL SEÇİMLERDE OYUNUZU HANGİ PARTİYE VERECEKSİNİZ?
sorusuna Ak Parti ve MHP diyenlerin toplamının bu soruda Recep Tayyip Erdoğan diyenlerden daha fazla olması Ak Partili ya da MHP lilerin bir kısmının Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermeyeceklerini göstermektedir.
24 HAZİRAN 2018 DE YAPILACAK CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE CUMHURBAŞKANI OLARAK KİME OY VERECEKSİNİZ?
Sorusuna kararsızların matematiksel dağılımı sonrası seçmenlerin % 51,5 ü Recep Tayyip ERDOĞAN, % 24,4 u Muharrem İNCE, % 12,5 i Meral AKŞENER, % 8,8 sı Selahattin DEMİRTAŞ, % 2,2 Temel KARAMOLLAOĞLU, % 0,6 Doğu PERİNÇEK demektedir.
Kararsız % 6 lık seçmen kitlesinin matematiksel dağılımı durumunda bıçak sırtı (16 Nisan Referandumu benzeri) bir sonuç çıkabileceği, kararsız seçmenin çoğunlukla muhalif seçmenden farklı nedenlerle kanaatini ifade etmeyen seçmen olması ihtimalinde ise seçimin ikinci tura kalacağının habercisi bir araştırma sonucu ile karşı karşıyayız.
24 HAZİRAN SONRASI ÜLKEMİZDE EKONOMİK ANLAMDA BİR KRİZ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
Bu soruya % 41 Evet derken % 49 Hayır demektedir. Ancak % 10 luk kararsız ya da görüş belirtmeyen bir kitlenin varlığı dikkatle izlenmesi gereken bir sürecin habercisidir.
Bu soru ve cevabın alt sorularla değerlendirilmesi yapılmalıdır. Zira vatandaşta hükümetin ekonomik atraksiyonlarına toplumsal güven devam ederken başta uluslararası ekonomik operasyonlar olmak üzere ülkemizde yaşanan seçim süreci ve seçimin bıçak sırtı bir seyirde gittiği izlenimi / algısı ekonomide güven ve güvensizlik noktasında bir tereddüte sebep olmaktadır. Özellikle dolarda yaşanan yükseliş bir tedirginlik nedeni olarak değerlendirilmelidir.
İSTANBUL'DA YAPILAN DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİNDEN OLAN 3. HAVAALANIN ADI
SİZE GÖRE NE OLMALIDIR?
Sorusuna araştırmamıza katılanların % 18 i Abdulhamid derken, % 15 Atataürk, % 13 Medeniyet, % 12 Kanuni Sultan Süleyman, % 12 si İstanbul, % 9 u Fatih Sultan Mehmet, % 8 Hazarfen Çelebi, % 7 Yavuz Sultan Selim derken % 10 diğerleri balığında topladığımız başka isimler söylediler…
24 HAZİRAN SEÇİMLERİNİN ÇOK YAKLAŞTIĞI BU GÜNLERDE SEÇMENİN SİYASİ TERCİHLERİNİ DEĞİŞTİRMESİNDE SİZE GÖRE BU SAATTEN SONRA NE ETKİLİ OLABİLİR?
Sorusuna araştırmamıza katılanların büyük çoğunluğu seçmenin artık kararı değişmez % 44 derken, % 12 si savaş / terör gibi konularında da seçmen tercihinde etkisini ifade etmektedir. Ekonomik vaat ya da icraatların etkili olacağını söyleyenlerin oranı % 8, Bedelli Askerlik % 7, Kabinenin ve Cumhurbaşkanı Yardımcılarının seçimden önce açıklanmasının etkili olacağını söyleyenlerin oranı da % 7, af ve ceza indiriminin tercihlerde etkin olacağını söyleyenlerin oranı ise % 6
24 HAZİRAN SEÇİMLERİNİN SONUÇLARINDAN ÜLKEMİZE SİYASİ İSTİKRAR GELECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
Sorusuna karasızların matematiksel dağılımını yaptığımızda toplumun % 57 lik bir kısmının politik istikrar anlamında SEÇİM SONUÇLARINDAN UMUTLU olduğunu göstermektedir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...