Türkiye’nin Mavi Vatan’daki doğal gaz serüveninde sondaj gemilerinin yanı sıra son yıllarda ismini daha çok duyduğumuz araçlardan biri de Kaşif... Robotik kollarıyla binlerce metre derinde kritik işler yapan Kaşif 2 kendi alanında en iyilerden biri.
Kimi zaman başka bir ülkeden gemi kiralandı, kimi zaman envanterdeki bir savaş gemisi yeniden donatılarak sismik araştırmalar için kullanıldı…
Türkiye’nin yaklaşık 50 yıl önce başlayan denizlerde arama çalışmaları, bugün gelinen noktada bambaşka bir noktaya evrildi ve muhteşem bir başarı hikayesi olarak yerini aldı.
FATİH SONDAJ GEMİSİ YENİ REZERVLER PEŞİNDE
Sismik araştırma gemilerimiz Oruç Reis ile Barbaros Hayrettin Paşa’nın yanı sıra sondaj gemilerimiz Fatih, Yavuz ve Kanuni, Mavi Vatan'ın dört bir yanında ülkemizin menfaatleri için çalışmaya devam ediyor. Biz bu kez denizin binlerce metre altına iniyor ve sondaj gemilerinin hem gözü hem de eli olan insansız su altı aracı Kaşif’e kameralarımızı çeviriyoruz.
KAŞİF İKİ TANITILDI
İlk üretilen Kaşif halihazırda Fatih sondaj gemisi üzerinde aktif olarak faaliyetlerine devam ediyor. Biz, Armelsan Savunma Teknolojileri’nin Pendik’teki merkezine gidiyor ve Kaşif 2’yi ilk kez görüntülüyoruz.
Kaşif’in arkasındaki bilgi birikimini daha iyi anlayabilmek için Armelsan’a biraz daha yakından bakmak gerekiyor… Armelsan Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakaş, savunma sanayiinin içinden gelen bir isim. Kurdukları ekip de sadece su altı insansız araçlara yönelip orada kalmayan, Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda projeler geliştiren deneyimli mühendislerden oluşuyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...