Başkan Donald Trump'ın Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna girmesine yeşil ışık yakmak suretiyle ABD askerlerini çekmesine en tepki gösterenlerden olan eski üst düzey diplomat Brett McGurk, "Bağdadi'nin ölümü Suriye'de Kürtleri terk ederek neyi kaybettiğimizin altını çizdi" başlıklı bir makale yayımladı.
Temmuz 2017'de Suriye'nin İdlib vilayetinden "Türkiye sınırının yanıbaşındaki Kaide barınma alanı" diye söz ederek Ankara'yı suçlamış olan ABD'nin IŞİD'le Mücadele Koalisyonu'ndaki eski Özel Temsilcisi, Washington Post'ta yayımlanan makalesinde Türkiye'ye de değindi.
"Türkiye'nin açıklaması gereken bazı şeyler var. Bağdadi, Suriye'nin doğusunda veya Irak'ın batısındaki geleneksel bölgelerde değil, Türkiye sınırından birkaç kilometre uzakta, Türkiye'nin 2018 başından beri askeri gözlem noktalarıyla koruduğu İdlib'de bulundu" diyen McGurk, şu iddialarda bulundu:
"ABD'nin, sınırın hemen diğer tarafında bulunan NATO müttefiki Türkiye yerine yüzlerce kilometre uzaklıktaki Irak'tan kalkarak böyle bir operasyonu yapması da çok şey anlatıyor. ABD'nin operasyonu Türkiye'ye haber vermediği, yalnızca sınırına yaklaştığında bildirimde bulunduğu söyleniyor. Bu, ABD'nin Rusya ve Suriye gibi devletlere karşı tutumuyla aynı."
"İdlib dünyanın en büyük terörist cenneti oldu" saptamasında bulunan McGurk, şu eleştirileri dile getirdi:
"Suriye'ye gelen yaklaşık 40 bin yabancı savaşçının çoğu Türkiye üzerinden Suriye'nin kuzeydoğusuna geldi. Bölgenin çoğu bugün Kaide'nin Suriye'deki resmi ortakları tarafından kontrol ediliyor ve Türkiye ile sınır ticaretinden, Türkiye destekli muhaliflerle karşılıklı bir fayda ilişkisinden besleniyor. Artık bu bölgenin, dünyanın en çok aranan teröristine, ailesiyle birlikte saklanabileceği kadar konukseverlik gösterdiğini biliyoruz."
ABD'nin Suriye'de istihbarat için Türkiye'ye değil, Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) başvurmak zorunda kaldığını öne süren eski Özel Temsilci, ABD'nin Türkiye'nin desteğiyle IŞİD karşıtı bir güç kurmayı hedeflediğini, ama hem Obama hem de Trump yönetimlerinin Türkiye destekli güçleri radikallerle iç içe görmesi nedeniyle bunun gerçekleşmediğini iddia etti. Bu nedenle 'Türkiye'nin, desteklediği radikal güçlerle DSG'ye saldırmasına izin vermenin' stratejik açıdan geri bir adım olduğunu savundu.
Trump'ın selefi Barack Obama'nın 'adamı' olan ve Suriyeli Kürtlerin yönettiği bölgede 'Heval Brett' olarak anılan McGurk, aralıkta Trump'ın ABD askerlerini Suriye'den tümüyle çekmeye yönelik ilk kararına tepki olarak istifa etmişti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...