Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Asya ülkeleriyle işbirliğini geliştirmek, özel sektörün büyük altyapı projelerinde finansmandan faydalanmasını sağlamak ve bölgesel projelerde aktif rol alması için Asya Altyapı Yatırım Bankasına (AAYB) üye olduğunu belirtti.
Şimşek, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, söz konusu bankanın kurulması çalışmalarının, Çin'in girişimleriyle Ekim 2014’te başladığını, kuruluş anlaşmasının başta Çin, Almanya, Güney Kore, Avustralya ve İngiltere olmak üzere yeterli sayıdaki ülkenin onayıyla 25 Aralık 2015'te yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Asya Altyapı Yatırım Bankası Kuruluş Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun”u onayladığını ve kararın 12 Ocak'ta Resmi Gazete’de yayımlandığını anlatan Şimşek, merkezi Pekin'de olan ve toplam 57 üyeli bankanın faaliyetlerine bugün itibarıyla başladığını bildirdi.
Türkiye'nin AAYB’nin Pekin’de bugün yapılacak Guvernörler Kurulu açılış toplantısına "bölgesel ve kurucu üye" statüsünde katılım sağlayacağını anlatan Şimşek, Türkiye’nin uluslararası siyasi ve ekonomi politikaların gereği olarak Asya ülkeleriyle işbirliğini geliştirmek ve özel sektörün banka imkanlarından faydalanmasını temin etmek amacıyla üye olduğunu kaydetti.
"Altyapı projeleri için finansmandan azami yararlanılacak"
Şimşek, Türkiye’deki büyük altyapı projelerinde AAYB’den finansman sağlanmasının mümkün olduğuna dikkati çekerek, bunun yanı sıra Çin’in İpek Yolu İnisiyatifi gibi bölgesel birçok projede başta müteahhitlik olmak üzere Türk firmalarının aktif rol alabileceğini söyledi.
Türkiye’nin enerji, ulaştırma, sağlık ve eğitim sektörleri başta olmak üzere büyük ölçekli çok sayıda altyapı projesini orta-uzun vadede hayata geçireceğini anımsatan Şimşek, bu kapsamda bankanın sağlayacağı finansmandan azami ölçüde istifade edilmesi planlandığını bildirdi.
"Türkiye bankanın 11’inci büyük hissedarı"
Şimşek, AAYB'nin uzun vadede bakıldığında, özellikle altyapı yatırımlarını destekleyen özel ve kamu sermayesine destek olacağını, bölgenin az gelişmiş ekonomilerine özel önem verecek şekilde projelere finansman sağlayacağını ve özel sektörün altyapı yatırımlarına daha fazla yoğunlaşmasını teşvik edeceğini vurguladı.
Türkiye’nin bankadaki sermaye payı ve oy gücüne ilişkin olarak da Şimşek, şu bilgileri verdi:
"Ülkemizin kayıtlı sermayesi 2,6 milyar dolar ve ödenmiş sermayesi ise 521,99 milyon dolardır. Ödenmiş sermaye payları 5 eşit yıllık taksitle ödenecek. İlk taksiti ocak ayı içinde ödeyeceğiz. Ülkemiz söz konusu sermaye katkısı ile yüzde 2,5237’lik oy gücüne sahip olarak bankanın 11’inci büyük hissedarı olmuştur. Bölge ülkeleri arasında yüzde 3,44’lük oy gücü ile 7’inci sıradadır.”
"Bankanın sermayesi 100 milyar dolar"
Uluslararası kalkınma sisteminde yeni ve güçlü bir ortak olmaya aday olarak kurulan bankanın bölgede mevcut uluslararası kalkınma bankalarına tamamlayıcı nitelikte, onlarla işbirliği halinde faaliyette bulunmayı taahhüt ettiğini dile getiren Şimşek, bankanın toplam sermayesinin 100 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Şimşek, AAYB’nin ilerleyen yıllarda finansman büyüklüğü açısından Asya’da faaliyet gösteren büyük uluslararası kuruluşlardan birisi olmasının beklendiğini sözlerine ekledi.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...