Melih Aşık, "Rusya bu arada ürettiği buğdayın kalitesini artırma projelerinin başına bir Türk bilim adamını getirmiş" diyerek yazısında ilginç bilgilere yer verdi.
MELİH AŞIK'IN YAZISI ŞÖYLE:
Rus buğdayı
Rusya’da tarımın gelişmesi ve gelecekte bunun Türkiye’ye etkileri konusunda değerli yazar İrfan Donat’ın Bloomberg’deki yazısını okuduk.
2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhakı sonucu Batılı ülkeler yaptırım kararı alınca Rusya özellikle tarımda dışa bağımlılığı azaltacak adımlar atar.
Tahıl, sebze-meyve ve süt ürünlerinde kendine yetecek programlar yapar.
1990’larda tahıl ürünleri ithal eden Rusya, geçen yıl 38.5 milyon tonla dünyanın en büyük buğday ihracatçısı konumuna ulaşır.
Bu gelişmenin bizi ilgilendiren yönüne gelince...
Türkiye’de yaklaşık 560 aktif un fabrikası var.
Türkiye hem iç piyasa hem ihracata dönük üretim için 2021 yılında yaklaşık 8.1 milyon ton ekmeklik ve makarnalık buğday ithalatı gerçekleştirdi. İthal buğdayın yüzde 65’i Rusya’dan tedarik edildi. Bunun karşılığında da 1.1 milyar dolarlık un ihracatı (dünya birincisiyiz), 766 milyon doları bulan makarna ihracatı (dünya ikincisiyiz) ve 120 milyon dolar değerinde bulgur ihracatı gerçekleştirdik.
Ancak artık sadece buğday ihraç eden ülke konumundan çıkmak isteyen Rusya, un, makarna, bulgur, irmik ve bisküvi üretimine yöneliyor. Bu yönde program yapıyor. Bize rakip oluyor.
Rusya bu arada ürettiği buğdayın kalitesini artırma projelerinin başına bir Türk bilim adamını getirmiş.
İstinye Üniversitesi öğretim üyesi olan Prof. Dr...
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...