Helicobacter Pylori, ülkemizde yaygın görülen bir sorun… Vücutta yıllarca hiç belirti vermeden yaşayan ve gastrit, ülser, mide kanseri gibi hastalıklara neden olan bu bakteri, bilimsel araştırmalara göre nörolojik hastalıklara da yol açabiliyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, doğrudan temas, yiyecek ve suyla bulaşabilen, karın ağrısı, mide bulantısı, iştah kaybı, sık geğirme, şişkinlik ve nedeni açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtilere yol açan bu bakterinin beyne etkilerini şöyle açıkladı…
MİDE ASİDİ AZALINCA ÇOĞALIYOR
H. Pylori düşük asitli mideye yerleşir ve çoğalır. Çoğaldıktan sonra atık ürün olarak amonyak açığa çıkarır ve amonyak mideyi alkali hale getireceği için H. Pylori kendini mide asidinden korumak için midenin mukus tabakasının altına saklanır. H. Pylori açığa çıkardığı amonyak alkali olduğu için midenin asidini azaltabilir, mideyi bakteriler ve diğer mikroplar için daha misafirperver bir yuva haline getirebilir.
BAĞIRSAKLARDA TAHRİBATA YOL AÇIYOR
Helicobacter Pylori Parkinson, Alzheimer ve Guillain-Barre Sendromu gibi nörolojik hastalıklara yol açabilir. Bunu çeşitli mekanizmalarla yapar. Bu mekanizmalardan en önemlisi neden olduğu sistemik iltihaplanmadır. Helicobacter Pylori, bağırsak mukozasına zarar verir ve iltihaplanmaya neden olur. Bu hasarlı bağırsak mukozası, daha büyük, yanlış sindirilmiş protein parçacıklarının dolaşıma geçişine izin vererek, bir bağışıklık yanıtı olarak sitokin reaksiyonu başlatır. Dolaşıma katılan sitokinler beyin iltihabına ve nöronların ölümüne neden olabilir. Helicobacter Pylori enfeksiyonu genellikle yaşam boyu devam eder ve iltihabi yanıtı kronik hale getirir.
Helicobacter Pylori'nin nörolojik bozukluklara neden olan diğer mekanizmaları B6, B12 vitamini ve folatın (B9) emilim bozukluğuna yol açmak ve homosistein seviyelerini yükseltmektir. B vitaminlerinin emilebilmesi için yüksek mide asidine maruz kalmaları gerekir. Ancak H. Pylori mide asidinin azalmasına yol açarak B6, B9 folat ve B12 vitaminlerinin emilimini engeller. Vücutta bu yüzden azalan B12 ve folat miktarları, homosisteini dönüştüremez ve vücutta homosistein birikimi yaşanır. Homosistein endotel hücreleri için toksiktir ve damar hastalıkları için çok önemli bir risk faktörüdür. Demanstan, kalp ve damar hastalıklarına kadar pek çok hastalığa neden olabilir.
KAYNAK: SÖZCÜ
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...