Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied'in parlamentoyu askıya almasının ardından kritik bir döneme giren Tunus’taki krizler derinleşiyor. Gerçekleştirilen seçimde muhalefetin boykotu nedeniyle neredeyse kimse sandığa gitmedi.
PARLAMENTOYU ASKIYA ALMIŞTI
Geçtiğimiz yılın temmuz ayında parlamentoyu askıya aldığından beri Saied, halkın düşmanı olarak nitelendirdiği ülkedeki siyasi partilerin önemini büyük ölçüde azaltan yeni bir anayasa getirdi. Öte yandan, ülkenin 2011'de otokrasiye karşı bölgesel protesto dalgasıyla mücadele etmesinden bu yana siyaset sahnesine hakim olan Nahda Hareketi’ne özel bir öfke besliyor.
SANDIĞA GİDENLERİN ORANI SADECE YÜZDE 8
Tunuslular, Arap Baharı'nın başladığı yerde, Cumhurbaşkanı Kais Saied'in iktidarı ele geçirmesinin ardından neredeyse hiçbir yetkisi olmayacak yeni bir parlamento seçimini ezici bir çoğunlukla boykot etti. Tunus’taki seçim yetkilileri, yasama seçimlerinde sandığa gidenlerin oranını yüzde 8,8 olarak açıkladı.
MUHALEFETTEN İSTİFA ÇAĞRISI
Tunus'un muhalefet koalisyonu olan Ulusal Kurtuluş Cephesi, katılım göz önüne alındığında meşruiyetini kaybettiğini söyleyerek Cumhurbaşkanı Saied'i istifaya çağırdı. Bir önceki parlamentonun en büyük partisi olan Nahda Hareketi de dahil olmak üzere birçok siyasi partiden oluşan cephe, yeni cumhurbaşkanlığı seçimleri talep etmek için “kitlesel protestolar ve oturma eylemleri” çağrısında bulundu. Koalisyonun lideri Nejib Chebbi, "Bugün olan bir deprem. Bu andan itibaren Saied'i gayri meşru bir cumhurbaşkanı olarak görüyoruz ve bu fiyaskodan sonra istifasını talep ediyoruz" dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...