Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Marmara Denizi Eylem Planı' kapsamında başlattığı Marmara'yı müsilajdan kurtarma seferberliği için bilim adamları kolları sıvadı. 17 farklı proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ulaştırıldı. Gelen projelerden 9'un biyolojik mücadele çerçevesinde hazırlanırken, 5'inin mekanik mücadele, 3'ünün ise kimyasal mücadele kapsamında hazırlandığı öğrenildi. Konuya ilişkin açıklama TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Vekili Osman Okur'dan geldi.
BAKTERİ SOKULMAYACAK
Okur "Hem Bilim Kurulu olarak hem de Çevre Bakanlığı'nın yetkili kısımlarıyla yaptığımız değerlendirme sonunda şöyle genel bir karar aldık: Marmara Denizi'ne herhangi bir bakteri veya bir biyolojik mücadele yapılacağı zaman mutlaka biyolojik mücadelenin kaynağının Marmara Denizi'nin kendisi olması gerektiği yönünde. Yani Marmara dışındaki herhangi bir bakteri Marmara Denizi'ne kesinlikle gönderilmemesi gerektiği yönünde bir karar çıkardık" dedi.
MÜCADELEDE İZLENECEK YOL
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Vekili Osman Okur, Marmara Denizi'nde Bilim Kurulu olarak biyolojik ve mekanik mücadelede izledikleri yol hakkında da bilgi vererek "Genel tavrımız da şu şekilde: Herhangi bir şekilde Marmara Denizi'nin doğası haricinde herhangi başka bir mikroorganizmanın veya bir yapının denize gönderilmemesi konusunda kesin kararımız var. Yani endemik olmadığı sürece, fizibil olmadığı sürece, insan ve balık sağlığına etkisi incelenmediği sürece herhangi bir müdahaleyi ve mücadeleyi şu an Marmara Denizi'nde yaptırmıyoruz" dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...