Fırın ihracatında dünyada 4. sırada yer alan Türkiye, yeni nesil "akıllı" ve tasarruflu ürünlerle bu alandaki rekabet gücünü ve iddiasını artırmaya hazırlanıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, geçen yıl dünya fırın ihracatında 4. sırada yer alan Türkiye, bu alanda 683 milyon dolarlık ihracata imza attı. Türkiye'nin en fazla fırın ihracatı yaptığı ülkeler arasında İngiltere, Fransa, Cezayir, İtalya, Romanya, Irak, Fas, Suudi Arabistan, Tunus, Libya ve İspanya yer aldı. Ancak artan rekabet ve yaşanan hızlı teknolojik gelişmeler bu alanda faaliyet gösteren üreticileri ve Ar-Ge firmalarını yeni arayışlara yöneltti. Bu çalışmalarda daha tasarruflu ve "akıllı ev" konseptine uyumlu teknolojilere odaklanıldı.
Sürdürülebilir yaşama katkısı olan teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla ODTÜ Teknokent'te Ar-Ge çalışmaları yürüten Enekom da bu çabalar kapsamında "akıllı" ve hassas sıcaklık kontrol sistemlerinde bir dizi ürün geliştirerek fırın üreticilerinin kullanımına sundu. Patentle tescil edilen akıllı fırın panellerinin tüm birimleri Türk mühendislerce geliştirilirken, fırın imalatçılarının istekleri doğrultusunda her türlü özelleştirme kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirilebiliyor. İnternete Bağlanabi̇len Akıllı Fuzzy Fırın Kontrol Si̇stemleri̇, fırın üreticilerinin yanı sıra tüketicilere de birçok yenilikler vadediyor.
Patentle de koruma altına alınan fuzzy (bulanık mantık) kontrol algoritmasıyla desteklenen yeni nesil fırın sıcaklık kontrol sistemlerinde artık termostatlara, geniş sıcaklık salınımlarına (belirlenen bir sıcaklık derecesi etrafında +/- 20 dereceye varan bir aralıkta salınım), röleli ve güvenilirliği gittikçe daha çok sorgulanan eski teknolojilere son veriliyor.
Enekom Genel Müdürü Haluk Gökmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri panelle fırının 3 ısıtıcı ve bir kapaktan oluşan bir eşya yerine, iletişim kurabilen akıllı bir cihaza dönüştüğünü söyledi.
Akıllı fırınların, eski kullanıcılar için düğmelerle kontrol edilebilen ve dokunmatik ekranlı olarak 2 ayrı modülünü geliştirdiklerini ifade eden Gökmen, yeni nesil fırınlarda elektronik kontrolle ısı salınımının çok düşük seviyeye çekilmesiyle yüzde 5,5'lik enerji tasarrufu da sağlandığını belirtti.
Dokunmatik ekran aracılığıyla internete bağlanıp yemek tarifi alınabildiğini, malzeme listesi temin edilip sipariş verilebildiğini anlatan Gökmen, fırının aynı zamanda uzaktan kontrol edilebildiğini, evde yokken de verilen talimatlara uygun olarak içine konulan yemeği belirtilen saatte pişirip, ısıtabildiğini dile getirdi.
Türkiye'yi bu konuda bir teknoloji üssü haline çevirebileceğimizi düşünüyoruz. İlk ürünlerimiz de bunun bir göstergesi. Çünkü şu anda uyguladığımız yeni teknikler ve ortaya çıkan ürünlerle lider pozisyona aday duruma geldik. Bu yıl bir atak yılı olarak değerlendirilebilirse, 2017'de Türkiye bu alanda çok daha ileride bir yerde olacaktır. Böylelikle akıllı ev konseptinin uygulama fazında da çok büyük bir adım atmış olduk. Hedefimiz dünyanın en iyi akıllı fırınlarını Türkiye'den çıkarmak."
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...