İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, pazar günü yargı reformunu eleştiren Savunma Bakanı'nı görevden almış, ülkedeki protestolar daha da ateşlenmişti. İsrail lideri, tepkilerin ardından reformu erteledi.
Beyaz Saray pazar günü tansiyon arttıktan sonra İsrail hükümetine "taviz verin" çağrısı yaparken, Biden salı günü bir adım daha ileriye giderek, "Umarım (Netanytahu) bunun peşini bırakır" dedi.
“BU YOLDA DEVAM EDEMEZLER”
Kuzey Carolina'ya giden Biden gazetecilere yaptığı açıklamalarda, "İsrail'in birçok güçlü destekçisi gibi ben de çok endişeliyim. Bu yolda devam edemezler, sanırım bunu açıkça belirttim" diye konuştu.
Biden, "Umarım Başbakan bir tür içten taviz vermenin yolunu bulur, ancak şu an böyle bir durum gözükmüyor" ifadelerini kullandı.
BIDEN'A REST ÇEKTİ
Netanyahu, bu açıklamaların ardından hızlıca Biden'ın çağrısını reddetti ve Beyaz Saray'ın İsrail hükümeti üzerinde baskı kurmaya çalıştığına işaret etti.
Netanyahu'nun açıklamasında, "İsrail, kararlarını dışarıdan gelen baskılara göre değil, kendi halkının iradesine göre veren egemen bir ülkedir. Buna en iyi dostlarımız da dahil" dedi. İsrail'de ABD'ye sıkça ülkenin "en iyi dostu" olarak hitap ediliyor.
"Başkan Biden'ı 40 seneden uzun süredir tanırım ve İsrail'e bağlılığına minnettarım" diyen Netanyahu, iki ülkenin fikir ayrılıklarını aşabileceğini söyledi.
Hükümetinin yargı reformu, hukuk devletine zarar vereceği gerekçesiyle eleştirilse de Netanyahu, Biden'a verdiği cevapta kendisinin demokratik kurumlar arasındaki dengeyi düzelteceğini iddia etti.
İSRAİL’DE NELER YAŞANIYOR?
İsrail'de Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören bir "yargı reformu" planladıklarını duyurmuştu.
Bunun ardından ülke genelinde 13 haftadır, on binlerce İsrailli, hükümetin yargı düzenlemesine karşı kitlesel protestolar gerçekleştirmişti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün akşam yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamıştı.
Netanyahu'nun düzenlemeyi erteleme kararı, koalisyon ortağı aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile anlaşmasının ardından gelmişti.
Taraflar arasındaki anlaşma kapsamında, Ben-Gvir'in yönetimindeki Ulusal Güvenlik Bakanlığına bağlı "Ulusal Muhafızlık" isimli yeni bir güvenlik gücü kurulmasının bir sonraki kabine toplantısında onaylanması kararlaştırılmıştı.
İsrail ordusunda savaş pilotları, denizaltı subayları, siber güvenlik uzmanları, özel kuvvetler gibi birimlere bağlı binlerce yedek asker, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini uygulaması durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini veya eğitimlere katılmayacaklarını açıklamıştı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...