İsrail-Türkiye ilişkilerinin kopmasının tek sorumlusunun Tel Aviv yönetimi olduğunu belirten Davutoğlu, Suriye lideri Beşar Esad’ı ise kendisine “son şans” verildikten sonra Türkiye'ye yalan söylemekle suçladı.
Bölgenin askeri açıdan en güçlü, nüfusu en büyük ve en etkili iki ülkesi olan Türkiye ve Mısır arasındaki ortaklığın, ABD’nin Ortadoğu’daki etkisinin azaldığı dönemde yeni bir güç ekseni yaratabileceğini belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Bizim istediğimiz bu. Bu eksen ne İsrail, ne İran, ne de başka bir ülkeyi hedef alacak. Bu, bölgemizin en büyük iki ülkesinin kuzeyden güneye, Karadeniz’den Nil Vadisi’ne kurduğu bir demokrasi ekseni olacak” dedi.
TÜRKİYE'NİN KENDİNE GÜVENİNİN İŞARETİ
Gazetede Başbakan Tayyip Erdoğan ve Davutoğlu’nun geçen hafta yaptığı Arap Baharı gezisi sırasında eski Türkiye’nin müttefiklerini eleştirip yenileri kucaklamasının, Türkiye’nin kendine güveninin bir işaret olduğu belirtildi.
Haberde, Shadid, “Gergin İsrail, şüpheci İran ve bölge politikası eleştirilen ABD’nin aksine, Türkiye, çelişkili zamanlarda bile başlarda attığı hatalı adımları düzeltip, kendisini bir demokratik geçiş ve ekonomik büyüme modeli olarak konumlandırmayı başardı” dedi.
Davutoğlu’nun Türkiye ile Arap dünyası arasında bir “psikolojik yakınlık” olduğu yönündeki sözlerine de değinen Shadid, bu kültürel yakınlık hissinin Türkiye’nin başarılı bir model olarak bölgeye girişini kolaylaştırdığını belirtti.
YENİ ODAK MISIR
Davutoğlu, Mısır’ın, ABD’nin arka çıktığı, İsrail ve Suudi Arabistan’ın da destek verdiği düzenin yıkılmaya başlamasıyla, Türkiye’nin çabalarının odağına kayacağını da sözlerine ekledi.
Türkiye’nin Mısır’a yaptığı 1.5 milyar dolarlık yatırımın iki yıl içinde 5 milyar dolara yükseleceğini belirten Davutoğlu, iki ülke arasındaki toplam ticaretin de 3.5 milyar dolardan 2012 sonunda 5, 2015 sonunda ise 10 milyar dolara çıkacağını söyledi.
Davutoğlu, “Demokrasi için güçlü bir ekonomiye ihtiyacımız var” dedi.
İran, Suudi Arabistan ve İsrail’in Mısır-Türkiye eksenine şüpheyle bakacağı, hatta daha bir yıl önce Mısır lideri Hüsnü Mübarek’in bile Erdoğan’a şüpheyle yaklaştığı ifade edilen haberde, Davutoğlu’nun, "böyle bir ittifakın istikrar getireceği" yorumuna yer verildi.
"GÜÇLÜ BİR MISIR İSTİYORUZ"
Dışişleri Bakanı, “Bölgesel güç dengesi için güçlü, çok güçlü bir Mısır istiyoruz. Bazıları Mısır ve Türkiye arasında bir yarış olduğunu düşünebilir. Hayır. Bu bizim stratejik kararımız. Biz güçlü bir Mısır istiyoruz” dedi.
Türkiye’nin İsrail ve Suriye politikalarına da değinen Davutoğlu, “Hiç kimse bölgede yalnız kaldığı için Türkiye’yi veya başka bir ülkeyi suçlayamaz. İsrail ve Tel Aviv hükümeti kendi kendilerini yalnızlaştırmaya karar verdiler. Her türlü teklifi reddetme politikalarını sürdürdükçe de daha da yalnızlaşacaklar” dedi.
"ESAD BİZE İHANET ETTİ"
Suriye’nin, Türkiye’nin tavsiyelerini dikkate almamasının ilişkilerin bozulmasının nedeni olduğunu söyleyen Davutoğlu, Esad’la yaptığı ve 6 saatten fazla süren yüz yüze görüşmenin kendileri için “son şans” olduğunu belirtti.
Kendisini ihanete uğramış gibi hissedip hissetmediği sorusuna “Evet, elbette” yanıtını veren Davutoğlu, Esad’ı “sözlerini tutmamakla ve doğruyu söylememekle” suçladı.
Davutoğlu, “Bu, otokratik rejimlerin yanılgısı. Birkaç gün içinde durumu kontrol altına alabileceklerini zannediyorlar. Bugün değil ama yarın, haftaya, bir dahaki ay. Görmüyorlar. Ve bu bir kısır döngü” dedi.
HÜRRİYET
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...