Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü, Beşar Esad yönetiminin, Türkiye'ye kaçışları engellemek için iki ülke arasındaki geçiş noktalarına mayın döşediğini açıkladı. Örgüt, Suriye ordusundan ayrılan askerlerin ve görgü tanıklarının ifadelerine dayandırdığı açıklamasında, birçok Suriyelinin bu mayınlar nedeniyle yaralandığını ve sakat kaldığını da kaydetti. Suriye yönetiminin, 1997'de 159 ülke tarafından imzalanan Mayın Yasağı Anlaşması'nın yasakladığı biçimde mayın döşemeyi sürdürdüğünü belirten örgüt yetkililerinden Steve Goose, "Bu mayınların hiçbir yerde ve hiçbir şart altında kullanımı yasal değil" dedi. Goose, bazıları ordudan ayrılan askerler tarafından temizlenen mayınların kaynağının belli olmadığını, ancak PMN-2 ve TMN-46 tipi mayınların Sovyetler Birliği ve daha sonra Rusya tarafından üretildiğinin bilindiğini söyledi. Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü, açıklamasında, ismi açıklanmayan bazı eski Suriye ordusu askerlerinin ifadelerine de yer verdi. Buna göre, Türkiye sınırına 52 kilometre mesafede bulunan İdlib'in Hasaniye, Dervand ve Ciftlek noktalarına yoğun bir şekilde mayın döşendi. Askerler, Türkiye sınırından sadece 3 metre uzaklıktaki bir alana her biri 500 metre uzunluğundaki iki hat boyunca mayınları yerleştirdiler.
İKİ TÜRK GAZETECİ KAYIP
Harbet el Cevz kasabasından bir görgü tanığı da şunları söyledi: "10 Şubat ile 1 Mart tarihleri arasında 50 civarında asker iki büyük askeri araçla bölgeye geldi. Türkiye sınırına 20 metre yakınlıkta bulunan Araman, Bkafla, Hatya, Darkuş, Salkin ve Azmeyrin köyleri arasındaki alana mayınları döşediler." Öte yandan yaklaşık bir hafta önce Suriye'ye giden iki gazeteciden 4 gündür haber alınamadığı bildirildi. Gerçek Hayat dergisinin Ortadoğu temsilcisi Adem Özköse ile kameraman Hamit Coşkun'un, Suriye'deki olayları takip etmek ve belgesel çekmek için Hatay sınırından İdlib kentine gittiği, 4 gündür de kendilerinden haber alınamadığı kaydedildi.
SURİYE ORDUSU İDLİB'İ GERİ ALDI
Suriye ordusuna ait birliklerin, haftalardır Özgür Suriye Ordusu'nun denetiminde bulunan İdlib kentinde yeniden kontrolü sağladığı açıklandı. Muhalif güçler kent ve çevresinden çekilmek zorunda kalırken, dünkü çatışmalarda Suriye ordusundan 22 askerle, muhaliflerden 20 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Devlet Başkanı Beşar Esad ise, 7 Mayıs'ta parlamento seçimlerinin düzenlenmesini öngören kararnameyi dün imzaladı. Arap Birliği de Suriye'de işlenen suçları uluslararası mahkemelere taşıyacağını açıkladı.
BABA ESAD'IN ARKADAŞI TLASS DA YURTDIŞINA KAÇTI
Suriye eski Devlet Başkanı Hâfız Esad'ın en yakın çalışma arkadaşlarından General Mustafa Tlass'ın Fransa'nın başkenti Paris'e gittiği ortaya çıktı. Fransız haber ajansı AFP'nin haberine göre, Tlass, oğullarından Firas'la birlikte cumartesi gününden bu yana Paris'te. Tlass'ın, Suriye'de tansiyonun yükseldiği bir zamanda ülke dışına çıkması Esad rejimiyle arasındaki görüş ayrılıklarının arttığı şeklinde yorumlandı. Rastanlı Sünni bir aileye mensup olan Mustafa Tlass, 1972-2004 yılları arasında Suriye Savunma Bakanı olarak görev yapmıştı.
sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...