Örgüt, raporunda savaşın devam etmesi halinde, "Rusya'da derin bir durgunluğa sebep olacağını ve küresel tüketici fiyat enflasyonunu yaklaşık 2,5 puan artıracağını" söyledi.
OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann düzenlediği basın toplantısında, "Çatışma büyük ekonomik aksaklıklara yol açıyor ve bunların gelecekte de devam etmesi muhtemel" dedi. OECD, şokun boyutunun "kısmen savaşın süresine bağlı olacağını" söyledi.
Örgüt, dünya çapında fiyat artış hızının zaten yükseldiği bir zamanda ekstra enflasyonist baskya karşı uyardı. ABD Merkez Bankası, enflasyona yanıt vermek için gösterge faiz oranında çeyrek puanlık bir artış açıklamıştı.
OECD, çoğu merkez bankasının çatışmanın neden olduğu belirsizlik karşısında kriz öncesi politikalarına devam etmesi gerektiğini söyledi.
RUSYA - UKRAYNA SAVAŞI
Ayrıca, Rusya ve Ukrayna'dan gelen buğday arzının tamamen kesilmesi durumunda, özellikle gelişmekte olan ekonomilerde "yoksulluk ve açlıkta keskin bir artış" riskine karşı uyarıda bulundu.
OECD, küresel ekonomiye dair tahminlerini yayımlama planını "Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinin yol açtığı yüksek belirsizlik nedeniyle" değiştirdi ve bunun yerine çatışmanın ekonomik sonuçlarının bir değerlendirmesini yayınladı.
Buna göre birlikte küresel ekonominin "yaklaşık yüzde ikisini" oluşturan, Rusya ve Ukrayna'nın hammadde, gıda ve enerji ihracatçıları olarak önemi, savaşın etkisiin sınırlarının ötesinde hissedileceği anlamına geliyor. OECD'ye göre, Euro bölgesindeki büyüme yaklaşık yüzde 1,4'lik azalma riskiyle karşı karşıya.
Açıklamada, "Rusya veya Ukrayna ile ortak sınırı olan" ülkeler, Ukrayna'dan gelen mülteci akışının yükünü aldıkları için özellikle etkilenecektir. Hükümetler, fiyat artışlarını çok fazla hızlandırmadan, 'hedefli mali destek' ile ekonominin kayıplarını azaltabilir." dendi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...