Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılmasının ardından, Covid-19 sonrası kalp sorunlarının artışına dikkat çekti.
Müftüoğlu, bugün kaleme aldığı yazısında "Özellikle COVID-19 döneminden sonra kalp sorunu yaşayan ve hatta kalp krizi geçirenlerin sayısında bir artış olduğu kesin. Bunu kalp uzmanları da doğruluyor, hatta son zamanlarda gençlerde bile sürpriz kalp krizi ataklarına rastlandığının altı çiziliyor." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun yazısı şu şekilde:
İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’in önceki gün yaşadığı -ve ne iyi ki geçici ve ciddi olmadığı anlaşılan- kalp sorunu hepimizi ürküttü ve üzdü. Sayın Akşener’e geçmiş olsun diyor, sağlık ve afiyetler diliyorum.
Kalp krizleri son günlerin en sık konuşulan sağlık sorunlarından biri. Özellikle COVID-19 döneminden sonra kalp sorunu yaşayan ve hatta kalp krizi geçirenlerin sayısında bir artış olduğu kesin. Bunu kalp uzmanları da doğruluyor, hatta son zamanlarda gençlerde bile sürpriz kalp krizi ataklarına rastlandığının altı çiziliyor. Her ne kadar kalp sorunlarındaki bu artışın arkasında COVID-19 hastalığının ve hatta uygulanan aşıların etkili olduğunu söyleyenler varsa da bu bilgi şimdiye kadar bilimsel olarak doğrulanmış değil. Kanaatime göre, eğer böyle bir artış söz konusuysa öncelikli neden 2 yılı aşan COVID-19 döneminde kalp sorunlarımızla ilgili sağlık kontrollerimizi aksatmamız olmalıdır. İsterseniz gelin, şimdi esas konuya, kalp krizi meselesine dönelim.
KALBİMİZ DERDİNİ NASIL ANLATIYOR?
Bilelim ki çarpıntı atakları ve göğüs ağrıları muhtemel ve ciddi bir kalp sorununun ilk ve tek işareti olabiliyor. Ve yine bilelim ki kalp sorunları, özellikle kalp krizleri yalnızca yaşlıları ve erkekleri değil, kadınları ve gençleri de ilgilendiriyor. Şu çok önemli bilgiyi de bir kenara lütfen dikkatle not edelim: Avrupa’da kadınlar arasında kalp damar hastalıklarının yaygınlığı bakımından biz daima ilk sıralarda yer alıyoruz. Üstelik kadınlarımız Avrupalı hemcinslerine oranla kalp hastalıklarına -özellikle koroner kalp hastalıklarına- beklenenden daha erken yaşlarda yakalanıyor. Bu nedenle hepimizin özellikle de “GÖĞÜS AĞRISI” atağı yaşayan kadın erkek hemen herkesin, yaşı ne olursa olsun daha ilk anda kendisine “KALP KRİZİ Mİ GEÇİRİYORUM?” sorusunu sorması ve muhtemel bir kriz halinde yapılacak “ilk yardım süreçleri”ni süratle devreye sokması gerekiyor. Bugün köşemizi “GÖĞÜS AĞRISI ŞİKÂYETİ”ne ve bu şikâyetin analizine ayırdım. Sizi bilgilendirirken de yine daha önce hazırladığım bazı notlardan faydalandım. Bir kalp krizi durumunda yapılacak öncelikli işlerin neler olacağını ise bir sonraki yazıya bıraktım. Hazırsanız buyurun...
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...