Hürriyet Gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu bugünkü yazısında, "Mutluluk skalası giderek yükseliyor. Ve her şey gibi mutluluğun da daha fazlası isteniyor. Diğer taraftan ardı ardına yapılan pek çok çalışma mutluluğun ekonomik olmaktan çok sosyal ilişkiler ve gelişmelere bağlı olduğunu gösteriyor" dedi.
İŞTE OSMAN MÜFTÜOĞLU'NUN YAZISI
Gereğinden fazla bir mutluluk tutkusu ve beklentisi içindeyiz.
Oysa bilmeliyiz ki pek çok şey gibi mutluluk da kültürel ve kişisel yanları değişken olabilen bir algı. Mutluluğun da gücünü ve dozunu belirleyen şeyler kişiden kişiye, kültürden kültüre, coğrafyadan coğrafyaya değişiklikler gösterebiliyor. Ama anlaşılan o ki özellikle son yıllarda yaşı, cinsi, işi, gelir düzeyi, yaşadığı yer ne olursa olsun herkesin mutluluk beklentisinde bir artış var... Mutluluk skalası giderek yükseliyor. Ve her şey gibi mutluluğun da daha fazlası isteniyor. Diğer taraftan ardı ardına yapılan pek çok çalışma mutluluğun ekonomik olmaktan çok sosyal ilişkiler ve gelişmelere bağlı olduğunu gösteriyor.
Batılı ve zengin toplumlarda mutluluk mevcut olandan daha fazlasını kazanmak, olumsuz şartları en aza indirip daha güçlü, güvenli, daha yüksek gelirli bir yaşam tarzı oluşturmak gibi algılanırken; gelir düzeyi düşük Doğulu kültürlerde mutlulukla mutsuzluk “birbiriyle yakından ilişkili ve karşılıklı olarak birbirlerinden ayrılmaz bir bütün” gibi algılanıyor. Ve yine araştırmalar gösteriyor ki bireyci Batı kültürlerine kıyasla manevi zenginliği önceleyen Doğu kültürlerinde mutluluğu yakalama şansı biraz daha kolay görünüyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...