Alman çevre grupları Cuma günü, otomobil devleri Volkswagen, Daimler ve BMW'ye karşı, karbon emisyonlarını daha hızlı azaltmaya zorlamak için yasal bir saldırı duyurdu ve iklim koruması lehine son mahkemeyle birlikte zaferlerinden cesaret aldı.
Greenpeace, Almanya ve Deutsche Umwelthilfe (DUH) üç otomobil üreticisine , 2030 yılına kadar fosil yakıtlı otomobil üretimini sona erdirmek de dahil olmak üzere karbon emisyonlarını azaltmak için daha iddialı hedefler taahhüt etmelerini isteyen bir talep mektubu gönderdiklerini söyledi .
STK'lar önümüzdeki haftalarda mektuba yanıt vermezler ve "yasadışı davranışlarına" son verirlerse mahkemede dava açmaya hazır olduklarını söylediler.
DUH genel müdürü Sascha Mueller-Kraenner düzenlediği basın toplantısında, "İklimimizi yıllardır yok eden bu şirketlerden hesap soruyoruz" dedi.
Her üç otomobil şirketi de dizel ve benzinli otomobillerden daha çevre dostu elektrikli araçlara geçiş planlarını açıklarken, davacılar hedeflerinin belirsiz ve bağlayıcı olmadığını söylüyor.
Greenpeace'den Martin Kaiser, "Şirketlerin elektrifikasyon planları yeterince iddialı ve çok yavaş değil. İklim krizini önlemek için yeterli olmayacaklar" dedi. Dördüncü bir şirket olan Alman petrol ve gaz firması Wintershall Dea da iklim acil durumundaki rolü nedeniyle yasal işlemlerde hedef alınıyor .
"ŞİKAYETLER DEVAM EDERSE ALMANYA'DA BİR İLK OLACAK"
Davacılar davalarını, Almanya Anayasa Mahkemesi'nin Nisan ayında verdiği ve Almanya'nın CO2 emisyonlarını azaltma planlarının Paris iklim anlaşmasının hedeflerini karşılamada yetersiz kaldığı ve gelecek nesiller üzerinde haksız bir yük oluşturduğuna dair dönüm noktası niteliğindeki bir kararına dayandırıyor . Eylemciler için büyük bir zaferle, Şansölye Angela Merkel'in hükümeti karbon nötrlüğü tarihini beş yıl ileri alarak 2045'e getirdi ve sera gazı azaltımı için 2030 hedefini yükseltti.
Audi, Porsche ve Skoda'yı da içeren 12 markalı grup, yaptığı açıklamada, kampanya yürütücünün yasal yolunun "önemli toplumsal sorunları çözmek için uygun bir yol" olduğuna inanmadıklarını söyledi. VW'nin 2025 yılına kadar elektrikli araçlarda dünya lideri olma hedefine 35 milyar avro (41 milyar dolar) yatırım yaptığını da sözlerine ekledi.
Bu arada Mercedes-Benz üreticisi Daimler, ihtiyati tedbir talebi için "hiçbir dayanak görmediğini" söyledi ve bir dava açılması durumunda kendisini "tüm yasal yollarla" savunmaya söz verdi. Lüks otomobil üreticisi BMW, şirketin, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere kıyasla 1,5 santigrat derece ile sınırlamayı amaçlayan Paris iklim anlaşmasına bağlı olduğunu yineledi .
Otomobil üreticilerine karşı yasal işlem korkusu, dünyanın en büyüklerinden biri olan IAA otomobil fuarının Münih'te kapılarını açmasından birkaç gün önce geliyor.
İklim kampanyacıları, olayı bozmak için protestoları düzenleme sözü verdiler.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...