Prof. Dr. Özgür Demirtaş, YouTube üzerinden yayımlandığı videolara devam ediyor.
Demirtaş, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilen Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Hafize Gaye Erkan’ı gelecek günlerde neler beklediğini tek tek anlattı.
“YAPMAYIN, ETMEYİN DEDİK”
Yaşanacak olası senaryolar hakkında öngörülerde bulunan Demirtaş, şöyle konuştu:
“Özellikle son iki yıl içerisinde 'Nas ekonomi modeli' denen veya 'Türkiye Ekonomi modeli' denen, bizim hiçbir şekilde bilim insanlar olaraktan kabul etmediğimiz bir ekonomi modeli uygulandı. 'Yapmayın' dedik, 'etmeyin' dedik. Ben kendime düşen görevi yaptım, çok uyardım bunun yanlış bir şey olduğunu söyledim ve duvara tosladık duvara.
Seçimlere kadar bu model geldi. Bu model bize üretim patlaması yapıp cari açığı kapatacağız demişti, tam aksine çok daha kötüleşti. Üretim artacak, dolar bu kadar artmayacak denilmişti, öyle olmadı, çok fazla arttı. Enflasyon çözülecek denilmişti, çözmedi. Ülkeyi sevmesem niye uyarı yapayım kardeşim. Bu uyarısı yapanlar siyasete girecek dendi. Milyon kez söyledim; Siyasete girmeyeceğim.
Seçimlerden sonra Mehmet Şimşek çağırıldı ekonominin başına. Mehmet Şimşek'i kişisel olarak çok iyi tanımıyorum hayatımda Mehmet Şimşek'le Batman'daki bir toplantıda görüştük kendisiyle. Mehmet Şimşek, ekonomi politikasını savunan bir insan ve aynı zamanda uluslararası anlamda belli bir kredibilitesi olan bir insan.
KURUL ÖNERİSİ
Bir kurul kurulabilir. Bu kurulda Türkiye'nin en entellektüel, en bilgili, en dünya çapında bilinen, en liyakatlı insanları olabilir. Uzman oldukları alanda görüş bildirebilirler. Bunların bir kuruş para almasına gerek yok. Konuma, koltuğa gerek yok. Bu kurul geçmiş 15 günü değerlendirir ve 15 günde bir rapor yazar. Geçmiş 15 günü değerlendiren, gelecek 15 günde ne yapılırsa iyi olacağını söyleyen bir kurul hayal edin.”
Özgür Demirtaş, kurulmasını istediği kurulda şu isimlere yer verilmesi gerektiğini vurguladı:
Prof. Dr. Hakan Kara, Mehfi Eğilmez, Prof. Dr. Kamil Yılmaz, Kerim Rota, Prof. Dr. Selva Demiralp, Hakan Bürümcekçi, Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Murat Uçer, Prof. Dr. Ümit Özlale, İbrahim Kahveci, Prof. Dr. Refet Gürkaynak, Uğur Gürses.
“YAPISAL REFORMLAR OLMADAN İŞE YARAMAZ”
“Uzun vadede yapısal reformlar gerekli” diyen Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:
“Yapısal reform olmadan siz kısa vadede faizi artırsanız da işe yaramaz. Yapısal reformların en başında yargı reformu gelir. Yargıyı bağımsız yapalım. Hukuk ve adalet inanılmaz derece de önemli. Eğitimi dünyanın en ileri düzeydeki kriterlerine uygun yapmalıyız. Eğitim bilimin en son araçlarla neyi bulduysa onu çocuklara anlattığımızdır. Evrensel olmayan milli olamaz. Ancak bu şekilde gelişmiş ülkeler gibi zenginliğe kavuşabiliriz.”
"ACI VERECEK AMA DAYANMAK ZORUNDAYIZ"
Demirtaş, ekonomi politikalarını üç seçenek üzerinden şu ifadelerle değerlendirdi:
"Mehmet Şimşek giderse akıl dışı politikalar uygulanır Allah korusun tabii. Bu da reformunda olmadığını gösterir. Kısa vadede sahte bir mutluluk varmış gibi gözükür ama o mutluluğun sonunda ülke berbat bir yere gelir.
Mehmet Şimşek gelir ve vitrin ekonomisi uygularsa yarım yapısal reformlar olursa o zaman ülke acı çeker ama uzun vadede çok daha acı çeker. Mehmet Şimşek yine yarım gelir, vitrin ekonomisi uygular ama hiç yapısal reform yapmazsa o zaman ülke daha acılı olur ama ondan sonra berbat bir yere gider.
Mehmet Şimşek tam gelir ancak yarım reformlar yaparsa kısa vadede o bize acı verecek ama dayanmak zorundayız. Uzun vadede de ortalama bir ülke oluruz. Amma velakin Mehmet Şimşek, kısa vadede tam ortadoks politikaları uygular bir de yapısal reformları tam yaparsa kısa vadede çok acı çekeriz ama uzun vadede mutlu, güçlü, inanılmaz bir ülke oluruz”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...