Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan ile ülkesi arasındaki mevcut ulaştırma potansiyelinin tam olarak kullanılmadığını, bunun etkin hale getirilmesi için taşımacılık ve lojistik hizmetlerinin birleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Kazak-Rus İş Forumuna katılan Putin ve beraberindeki heyet, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Kazakistan Hükümet üyeleriyle Bağımsızlık sarayında Bölgelerarası İşbirliği 13. Forumu'nun genel oturumunda bir araya geldi.
İki ülke arasındaki ulaştırma ve lojistik potansiyelinin, forumun ana konusunu oluşturduğu oturumda, Kazakistan ile Rusya arasındaki ulaştırma alanındaki projelerin tanıtımı yapıldı.
Nazarbayev, oturumun açılışında yaptığı konuşmada, iki ülkenin taşımacılık alanında büyük potansiyellere sahip olduğunu belirterek, “Biz bu alanda bir rakip değil, stratejik ortaklarız. Dolayısıyla ortak bir ulaştırma ve lojistik sistemi geliştirmeliyiz. Ulaştırma, iki ülke ekonomisinin kalkınmasında önemli bir güç haline gelmelidir.” dedi.
Putin de iki ülkenin sahip olduğu ortak gümrük kapıları, demir ve kara yolunun iki ülke arasındaki yük taşımacılığında güvenlik sorunlarını ortadan kaldırdığına dikkat çekerek, “Mevcut transit potansiyeli tam olarak kullanılmamakta. Bunu etkin bir şekilde uygulamak için ortak ulaştırma altyapısını inşa etmemiz gerekiyor. Taşımacılık ve lojistik hizmetlerini birleştirmemiz gerekiyor. Böyle geniş çaplı bir hedefin uygulanması ciddi kaynak ihtiyacı doğurmasına rağmen yapılacak yatırımlar kesinlikle geri kazanılacaktır.” ifadelerini kullandı.
Bölgede geniş bir ulaştırma koridorunun inşa edilmesiyle, iki ülkenin ekonomik kalkınmasının hızlanacağını belirten Putin, "Bu yatırımlar, bölgemizde yatırımı daha çekici hale getirecek ve yeni iş alanlarının oluşturulmasına imkan sağlayacak.” dedi.
Putin, iki ülkenin, Avrupa-Batı Çin uluslararası ulaştırma koridoru projelerine katılmasıyla birlikte Çin’den Avrupa’ya yolculuk süresinin 10 güne kadar kısaldığını kaydetti.
Forumun sonunda, Kazakistan ile Rusya arasında, 2016-2018 dönemi için ortak çalışma planının yanı sıra, sınır ötesi Yayık nehrinin ekosisteminin korunması anlaşması, demiryolu şirketlerinin faaliyetlerinin hukuki düzenlenme protokolü ve nükleer enerji alanında stratejik işbirliği genişletme memorandumu imzalandı.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...