Önceki yıllarda 3 milyon 500 binden fazla turist çeken Kıbrıs Rum Kesimi’ne 2013 yılında gelen turist sayısı 2 milyon 500 bine düşerken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) gelenlerin her yıl artarak 2013 itibariyle 1 milyon 100 bin kişiyi aşması, Rum tarafını telaşlandırdı. 2013’te Rum tarafına gelen turist sayısı yüzde 7 azalırken, KKTC’ye gelenlerin sayısında yüzde 8 artış oldu.
2014’ün ilk dokuz ayında ise Rum kesimine gelen turist sayısı 1 milyon 700 binde kalırken, Türk tarafına gelen turist sayısının 700 bini aşması ve yaklaşık 100 bin Alman turistin kış mevsiminde Kuzey Kıbrıs’a geleceğinin kesinleşmesi üzerine Rum yetkililer durumun kendi açılarından vehametini ortaya koyan açıklamalar yaptılar.
Rum Turizm Acenteleri Birliği Başkanı Viktor Mandovanis, “Almanları, Kuzey’e kaptırdık” diye açıklama yaparken, Rum Turizm Örgütü Başkanı Alekos Urundiotis, Alman turist sayısında yüzde 30 oranında bir düşüş yaşadıklarını açıkladı.
‘Rumlar çıldırdı’
KKTC Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu’na göre kış turizmi için Güney Kıbrıs yerine Kuzey’i tercih eden Almanlar, Rumları daha da çıldırttı. Aşıkoğlu, ekonomik krizden çıkmanın yolunu arayan Rumlara, “Gelin turizmi birlikte yapalım” çağrısında bulundu. Rumların ekonomik sıkıntılar çektiğine işaret eden ve Rum Turizm Acenteleri Birliği Başkanı Viktor Mandovanis’in, “Turizmimizde tehlike çanları çalıyor” açıklamasını hatırlatan Aşıkoğlu, şunları söyledi:
“Rumların endişesi, pazarımızı Kuzey Kıbrıs’a kaptırıyoruz. Çünkü turistler ekonomik kriz yaşayan bir yere gitmek yerine istikrarlı ülkeyi seçiyor. Ada’nın hepsini pazarlasak böyle bir kaygıları da olmayacak. Rum kom?ularımız bizleri engellemeye harcadıkları eforu, Ada’yı birlikte turizm cenneti yapmaya harcasa ekonomik sorunları kalmaz.”
‘Pilot bölge olsun’
Rumların, Kıbrıslı Türkler ile rekabet etmemesi gerektiğine işaret eden Aşıkoğlu, “Beraber yürüyelim bu yolda. Kıbrıs’ın tümünü pazarlayalım. O zaman hepimiz kazanırız” dedi. Rumlar ile birlikte gemi, yat, kumar ve din turizmi yapabileceklerini söyleyen Aşıkoğlu, KKTC’deki Mağusa limanı ile Güney’deki Limasol limanının pilot bölge olarak seçilebileceğini kaydetti. KKTC yönetimi, ekonomik kriz nedeniyle Yeşil Hat’ta kumarhane açmak isteyen Rumlara, “Gelin bu işi birlikte yapalım. Kumarhane açma aşamasında sizlere danışmanlıkta yaparız” önerisi de yapmıştı.
‘Ada’yı birlikte pazarlayalım’
KKTC’nin son 4 yılda yaptığı turizm atağına dikkat çeken Müsteşar Şahap Aşıkoğlu, “Bakın, 2009’da 330 milyon dolar seviyesinde olan gelirimiz şu anda 700 milyon dolara dayandı. O dönem gelen turist sayısı 400 binlerdeyken, bu rakam şu anda 1 milyonun üzerinde. Biz turizmde büyürken Rumlar küçülüyor. Bunu da mı görmüyor Rum komşularımız” diye sordu.
‘Ortak çalışmaya hazırız’
Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun da, “Biz her zaman Rum komşularımızla ortak çalışmaya hazırız. Ama Rum yönetimi iş adamlarını korkutuyor” dedi. Tolun, “Ortak projelerin iki halkın yararına olduğunu” soyledi ve Rumlara turizmde işbirliği çağrısı yaptı. Tolun, ele ele verildiği takdirde adanın turizmde patlama yapacağına işaret etti.
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...