Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), Güney Osetya savaşıyla ilgili başlattığı soruşturmada kanıt sunma aşamasına girilmesiyle uzmanlar, Rusya'nın imajının zarar göreceği bir sürece girildiğini belirtiyor.
Uzmanlar, Güney Osetya savaşıyla ilgili soruşturmanın sonunda, bölgede "işgalci konumdaki" Rusya'nın zararlı çıkacağı konusunda hemfikir.
İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Yrd. Doç Dr. İsmail Ermağan, UCM gibi kurumların aldığı kararların, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) beş daimi üyesi Rusya, Fransa, Çin, İngiltere ve ABD'nın onayıyla hayata geçtiğine dikkati çekerek, "BM ve kendisine bağlı kurum ve kuruluşlar, ceza vermeye değil dünya çapında kamuoyu oluşturmaya yetkili" diye konuştu.
Rusya'nın Güney Osetya'yı uluslararası kamuoyuna "yeni bir Kosova" olarak göstermeyi amaçladığını anlatan Ermağan, Uluslararası Adalet Divanı'nın Kosova'nın bağımsızlık ilanını desteklediğini hatırlattı ve uluslararası kamuoyunun Güney Osetya konusunda takınacağı tutumun belirsizliğini koruduğunu kaydetti.
-'Taraflar siyasi kaygı taşımadan UCM ile işbirliği yapmalı' -
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden Doç. Dr. Mehmet Dalar, "Rusya bu davaya dahil olarak kendini uluslararası hukuka bağlı göstermek istiyor ve böylece Batı'ya karşı avantaj yakalamak istiyor. Fakat Ukrayna ve Suriye’deki müdaheleleri nedeniyle avantajlı görmüyorum" dedi.
Rusya’nın aleyhte bir sonuçta geri adım atacağını ve işbirliğinden kaçınacağını düşündüğünü belirten Dalar, "Tarafların siyasi kaygı taşımadan UCM ile işbirliği yapması gerekiyor" diye konuştu.
Gürcistan Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Profesörü Tornike Şarasenidze de UCM'nin Güney Osetya savaşıyla ilgili soruşturma başlatmasını şaşkınlıkla karşıladığını belirterek, Rusya'nın savaşı Gürcistan'ın başlattığına dair uluslararası toplumu ikna ettiğine inandığını söyledi.
Şarasenidze, soruşturmanın sonunda Rusya aleyhine bir durum ortaya çıkmasa da Kremlin yönetiminin itibarının zarar göreceğini ifade etti. Şarasenidze, "Bu dava ile Rusya, Ukrayna ve Suriye müdaheleleri sonrası başka bir reklam felaketiyle yüzleşiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...