BM Güvenlik Konseyi, Suriye'deki rejimi kınayan ve askeri operasyonların sürmesi halinde rejime karşı çeşitli tedbirler getirilmesini öneren karar tasarısını kabul etmedi. Fransa'nın, İngiltere, Almanya ve Portekiz ile işbirliği halinde hazırladığı tasarı, 15 üyeli Konsey'deki oylamada daimi üyeler Rusya ve Çin'in vetosuna takıldı. Tasarının veto edilmesinin ardından söz alan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, Amerikan yönetiminin kızgın olduğunu belirtirken, bu işin peşini bırakmayacaklarını vurguladı. Konsey'in Suriye'ye karşı harekete geçmesinin bu ülkeye karşı askeri operasyona yol açacağını iddia edenler olduğunu belirten Rice, 'Açık konuşalım, bunun askeri müdahaleyle ilgisi yok, bu Libya ile de ilgili değil, bu, Suriye halkıyla dayanışma içinde olmak yerine Suriye rejimine silah satmaya devam etmek isteyen ülkelerin ucuz söylemidir'' dedi.
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin Suriye'ye karşı yaptırım felsefesi içerdiği için tasarıya karşı olduklarını, karar tasarısının Suriye'deki krizin barışçıl çözümüne karşı olduğunu savundu. Çurkin, Suriye'ye silah sattıkları iddiasını ise reddetti. Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Li Bandong ise yaptırımların doğru yol olmadığını söyledi.
ABD'Lİ ELÇİ SALONU TERK ETTİ
Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar Caferi ise, konseyin tasarıyı hazırlayan Batılı üyelerini Suriye'nin içişlerine karışmakla suçladı. Caferi, ABD'nin adını vermeden, Konsey'de bir ülkenin 1945'ten bu yana İsrail'i korumak ve Filistin'i devlet olma hakları dahil her türlü hakkından koparmak için 50 kez veto hakkını kullandığını söyledi. Caferi bu kapsamda, yine isim vermeden ABD'yi suçlayarak ''Bu da soykırıma taraf olmak, buna göz yummak ve İsrail'in işgal ettiği Arap topraklarında işlediği katliamlara destek olmak demektir'' dedi. Bunun üzerine Rice başkanlığındaki ABD'li diplomatlar ve İngiltere heyeti salonunu terk etti.
TÜRKİYE'YE ÜSTÜ KAPALI SUÇLAMA
Ülkesinde terör olaylarının yaşandığını söyleyen Caferi, bu olaylar sonucunda pek çok kişinin öldüğünü ifade etti. Caferi bu kapsamda bazı ülkelerin Suriye'de insan haklarının ihlal edildiğini öne sürerek ülkenin içişlerine karışmaya çalıştıklarını, bu yönde Suriye'ye karşı uluslararası bir kampanya yürütüldüğünü, oysa ülkede terör olaylarının yaşandığını belirtti. Caferi, yine isim vermeden bazı ülkelerin de bu terör gruplarının liderlerine sponsor olduklarını, destek verdiklerini, onları koruduklarını ve art arda konferanslar düzenlediklerini savundu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...