Türkiye'nin Somali'deki açlık ve kıtlığa karşı ülkeye verdiği destek devam ederken, ikinci bir sağlık ekibi de bölgeye gitti.
Sağlık Bakanlığından alınan bilgiye göre, daha önce mevcut durumu görmek ve kurulması muhtemel hastanelerin fizibilite çalışmalarını yapmak üzere Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığından oluşan bir heyet, 12 Ağustos'ta Somali'ye gidip sahra hastanesi kurulacak alanları tespit etmişti.
Sağlık Bakanlığının sahra hastanesi, başkent Mogadişu'nun merkezindeki Hodan Bölgesi'nde olan Digfer'de 18 Ağustos'ta hizmetlerine başlamıştı.
Kızılay çadırkent alanına da çadır kurularak 15 Eylül'den itibaren poliklinik hizmeti verilmeye başlandı.
Bu kapsamda bölgeye gönderilen 22 sağlık personelinin 15'i yarın Türkiye'ye dönecek. Buna karşılık 7 uzman (dahiliye, kadın doğum, çocuk hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları), 2 pratisyen hekim, 13 yardımcı sağlık personeli ile 1 aşçıdan oluşan ekip ise Somali'ye gitmek üzere bugün Ankara'dan yola çıktı.
Bölgeye hareket eden ekipte görevli Emine Kamacı, Aydın'dan ekibe katıldığını belirterek, ebe olduğunu anlattı. İnsani yardım amacıyla Somali'ye gitmek için başvuruda bulunduğunu ifade eden Kamacı, bölgedeki durumu televizyondan gördüğünü, onun dışında neyle karşılaşacaklarını bilmediğini kaydetti.
Tekirdağ Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümünde görevli uzman doktor Bensu Gürsoy da insani yardım amacıyla gittiklerini vurgulayarak, daha önce bölgede bir dernek aracılığıyla çalışan arkadaşıyla telefonla görüştüğünü ve durumun hiç de iç açıcı olmadığı yönünde bilgi aldığını söyledi.
Ekip Genel Koordinatörü Doktor Akif Saatçioğlu ise daha önce benzer deneyimleri bulunduğunu anlatarak, bu hizmetin ayrı bir yeri olduğunu ifade etti.
Somali'nin, dünyanın unuttuğu bir ülke olduğunu belirten Saatçioğlu, sahada aktif olarak hizmet veren tek kuruluş olduklarını bildirdi. Daha önce de acil durumlar içinde çalıştığını dile getiren Saatçioğlu, Sağlık Bakanlığından başka Somali'de gönüllü şekilde, karşılıksız hizmet veren bir kuruluş bulunmadığını söyledi.
Saatçioğlu, bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali'ye gittiğini ve sözler verdiğini belirterek, ekibin verilen bu sözleri de yerine getireceğini kaydetti.
Akif Saatçioğlu, ''Hepimiz gönüllüyüz, hepimiz heyecanlıyız. Mutluyuz ve iyi bir hizmet vereceğimizi tahmin ediyorum. Dünyaya örnek olacak bir hizmet bu'' dedi.
Sağlık Bakanlığı Afet Koordinasyon Merkezinde görevli Ümit Arslan ise gönüllülerin başvurusuyla, ihtiyaca göre ekibin belirlendiğini anlattı. Bölgede bir sahra hastanesi bulunduğunu ve ikinci sahra hastanesini ise bu ekibin gidişiyle açacaklarını belirten Arslan, orada bulunanlarla 30 kişilik bir ekip oluşturacaklarını bildirdi.
Arslan, bölgede görülen hastalıkların durumuna göre çocuk hastalıkları, kadın doğum, enfeksiyon ve dahiliye uzmanları ile laboratuvar ve röntgen teknisyenleri, sağlık memurları ve hemşirelerin ekipte bulunduğunu ifade ederek, özellikle çocukların zor durumda olduğunu bu nedenle ekipte 3 çocuk hastalıkları uzmanı yer aldığını kaydetti.
Bölgeye 55 ton ilaç ve tıbbi malzeme gönderdiklerini anlatan Arslan, Türkiye'nin Somali'de geniş kapsamlı hizmet veren tek ülke olduğunu sözlerine ekledi.
Öte yandan bakanlık verilerine göre de bölgede bugüne kadar toplam 13 bin 351 hastaya sağlık hizmeti verildi.
ZAMAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...