Fransa'da 22 Nisan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci tur oylamasında yüzde 31.2 oyla birinci olan ve kamuoyu yoklamalarına göre 6 Mayıs'taki 2. tur için de avantajlı görünen sağcı aday Nicolas Sarkozy, 24 Nisan nedeniyle Ermeni kuruluşlarına bir mektup göndererek, "soykırım iddialarını inkâr etmenin yasayla cezalandırılması" gerektiği yönünde görüş bildirdi.
Buna karşın Sarkozy, rakibi Sosyalist aday Segolene Royal gibi Ulusal Meclis'te bekleyen Ermeni tasarısını süratle Senato gündemine alıp yasalaştıracağı yolunda bir söz vermekten kaçındı ve herhangi bir takvim açıklama taahhüdüne girmedi.
'Devlet propagandası'
Sarkozy, Ermeni Örgütleri Koordinasyon Konseyi (CCAF) Başkanı Alexi Gövciyan'a hitaben yazdığı mektupta, Ermenilerin eylem, anma, anıt dikme gibi yollarla kendi geçmişlerine açıkça sahip çıkmasına engel olunamayacağını, bunu engellemeye dönük eylemlerin yasaları karşılarında bulması gerektiğini dile getirdi.
Sarkozy, Fransa'nın "soykırımın inkârı niteliğinde devlet propagandasına" da hiçbir şekilde izin vermemesi gerektiğini savundu. Sarkozy'nin Ermenilerin geçmişlerine sahip çıkma hakkını engelleyen eylem olarak 18 Mart 2006'da Lyon'da ülkücülerin Ermeni anıtını protesto etmek için düzenlediği olaylı gösteriyi, "devlet propagandası" olarak da "Talat Paşa Komitesi"nce düzenlenen toplantıları kastettiği belirtildi.
Mektubunda bireylerin ifade özgürlüğü ile bilim adamları ve tarihçilerin düşünme özgürlüğüne taraftar olduğunu bir kez daha vurgulayan Sarkozy, "soykırımı inkâr yasası"nın kapsama limitinin parlamento tarafından belirlenmesi gerektiğini bildirdi.
"Soykırımı inkâr yasası"nın meclis görüşmesi sırasında Ermeni asıllı milletvekili Patrick Deveciyan bir değişiklik önergesi vererek, tarihçi ve akademisyenlerin yasak kapsamı dışında bırakılmasını istemişti. Ancak önerge Sosyalistlerin oylarıyla reddedilmişti. Sarkozy'nin mektubunda yasak kapsamıyla ilgili olarak yer verdiği ifadeyle Deveciyan'ın verdiği önergeyi savunacağı belirtildi.
AB üyesi inkârcı olmaz
Sarkozy, mektubunda Ermeni örgütlerinin daha önce dile getirdiği ve Türkiye'nin Ermeni soykırımını tanımasını, AB üyeliği için koşul sayıp saymadığı şeklindeki sorusunu da yanıtladı.
Sarkozy, "Daha açık söyleyeyim, ben Türkiye'nin AB üyeliğine karşıyım. Bir ülkenin AB üyesi olabilmesi ama soykırımı tanımaması olamaz. Avrupa'nın Suriye ve Irak'la sınırdaş olduğunu okul çocuklarına bile anlatamayız. Güven verebilmesi için Avrupa'nın dış sınırlarının belirgin olması gerekir" dedi.
(MİLLİYET)