Seçimlere 44 gün kala yeni bir dolandırıcılık yöntemi daha ortaya çıktı. “Seçmen kaydınızı sorgulayın” yazılı e-mail ve kısa mesaj gönderen dolandırıcılar, bu yöntemle linke tıklayanları tuzaklarına düşürüyor.
Seçime artık kısa bir süre kalırken seçmenlerin dolandırılma hikayeleri de arttı. Kişisel bilgilerin ele geçirildiğini belirten İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ, alınabilecek önlemleri açıkladı.
LİNK VERİLERİ TOPLAYIP DAĞITIYOR
Burak Berk Üstündağ, bu tip linklerin kişiye ait verileri toplamasına neden olduğunu söyledi. Bu sebeple de kullanıcıların kendi bilgisayarlarından linki açmaması ve virüsten korunması gerektiğini belirtti. Ayrıca sadece para ve kredi kartı gibi maddi bilgileri değil, kişisel bilgilerin de toplandığını kaydetti.
YSK SİTESİNİ KULLANIYORLAR
Seçmenlere mail ve SMS yoluyla ulaşmayı hedefleyen dolandırıcılar, aynı zamanda Yüksek Seçim Kurulu’nun sitesini de kullanabiliyorlar.
“Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Sorgulama Hizmeti” başlığıyla link gönderildiğini ve bu link üzerinden seçmen kaydı sorgulaması yapılırken bilgiler çalınıyor.
Sosyal medyada yapılan paylaşımlara göre bugünlerde çok sayıda seçmen tuzağa düşerek bilgilerinin çalındığını aktardı.
Kullanıcılar ise dolandırıldığını giriş yapıp seçmen kayıtlarını sorguladıktan sonra anladılar. Gelen mesaj ise şöyleydi:
İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ ise konuyla ilgili olarak şu önlemlerin alınabileceğini kaydetti:
YSK örneğinde olduğu gibi çok büyük bir grup, özellikle ‘oltalama’ ile ilgili olan siber girişimlerden maalesef etkileniyor. ‘Oltalama’ dediğimiz şey bir e-posta içeriği olabilir ya da sitesinin kendi içerisinde uzantısı olabilir. Buraya girdiğiniz zaman sizin kişisel verilerinizi toplamak, sizden para almak amaçlanıyor. Herhangi bir link geldiği zaman önce bu linkin gerçek kurumun linki olup olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor.
En çok yapılan hata görünen isime aldanmak oluyor. Bu linklerde görünen isim ile arkasında onun yönlendirdiği bağlantı birbirinden farklı şeyler. Bunu anlamanızın yolları var. İşletim sistemine girdikten sonra fare üzerinden sağa tıklıyorsunuz onun linkini görüyorsunuz. Örneğin YSK ile ilgili bir site ‘gov.tr’ uzantısı ile bitmiyorsa ‘tr.gov, gov.com’ gibi sonlar ile bitiyorsa bunlarla ilgili ihbar yapılması gerek. Birisi ihbar ettiği zaman, bu siber güvenlik hizmeti sağlayanların laboratuvarına düşüyor. Laboratuvar ortamında analiz edildikten sonra mağdur olanları bilgilendiriyorlar.
ŞÜPHELİ LİNKLERİ AÇMAYIN!
Tüm bu önlemlerin yanı sıra Üstündağ, şüpheli olan hiçbir linkin açılmaması gerektiğini tekrar vurguladı. Linke tıklanması durumunda bilgisayarın virüs alacağını söyleyen Üstündağ, bu virüsün tüm şifre, fare ve klavye hareketlerini takip ederek bilgilerin çalınabileceğinin altını çizdi. Bu nedenle de seçim döneminde seçmen kayıt sorgulama gibi işlemlerin hepsinin e-Devlet ve orada bulunan yönlendirmeler üzerinden yapılması gerektiğini belirtti.
BTK'YA ŞİKAYET EDİN
Öte yandan Tüketici Konfederasyon Başkanı Aydın Ağaoğlu ise dolandırılan mağdur vatandaşların BTK’ye şikayette bulunabileceğini söyledi.
Bir takım vatandaşların faydalanması gereken sitelerin taklidi yapılıyor. Şimdi seçim yaklaşınca bu yöntem moda oldu. Bunlar bir uygulama. Devletin resmi kurumu gibi mail atıp mesaj atıyorlar. İnsanlar sorgulama yapmak için bilgileri girdiği zaman reklam açılıyor. Aylık para talep ediyorlar, bu uygulamalar para kazanma amaçlı. Birtakım abonelikler ile tüketiciyi mağdur edebiliyorlar.
BTK bu yönde bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeye göre şifre girmediği halde tüketiciye herhangi bir bedel yansıtılırsa kesinlikle tüketici BTK’ya şikâyette bulunabilir. Tüketici Hakem Heyeti’ne de başvuru yaparak iptalini de sağlayabilir. BTK’nın yaptığı düzenlemeye göre, Telekomünikasyon şirketleri bu tür sistemlere izin veriyorlarsa bu sistemlerin mağduriyetlerinden de birinci derecede sorumludur. Tüketiciye hangi hizmet karşılığı ne sunulacağına ilişkin açık onay şartını BTK getirdi, bu nedenle tüketiciler korkmamalı ama bunun da yasaklanması lazım.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |