Bir dönem Fethullah Gülen cemaatine, şimdilerde ise AKP’ye yakınlığıyla bilinen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı skandal bir rapora imza attı. Birçok uluslarası medya organının Türkiye’deki hükümet karşıtı medya ile işbirliğinin yapıldığının öne sürüldüğü raporda aralarında gazetemiz yazarları Ergin Yıldızoğlu ve Zafer Arapkirli ile yüzlerce gazeteci fişlendi. Gazetecilerin geçmişte hangi kurumlarda çalıştıkları ve sosyal medya paylaşımları kriminalize edilerek verildi. Polis-İstihbarat taktiği ile hazırlanan raporda SETA’nın FETÖ geçmişinden mi bu taktiği öğrendiği merak konusu oldu.
Gazetemiz yazarları Ergin Yıldızoğlu, Zafer Arapkirli ve çok sayıda gazetecinin sosyal medya paylaşımları kriminalize edilerek verildi. Basın örgütleri, hükümetle bağlantılı vakfın fişlemesini, “Taciz ve kışkırtma belgesi. Gazeteciliğe tahammülsüzlük. Kara leke” olarak yorumladı
Raporda BBC Türkçe, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi, Sputnik Türkiye, Euronews Türkiye, Crı Türk (Çin uluslararası radyosu), Independent Türkçe’nin çalışanlarının incelendiğinin belirtildiği raporda, bu çalışmanın belli başlı uluslararası medya organlarının Türkiye uzantılarını incelemek üzere hazırlandığı öne sürüldü. Türkiye’de yayın yapan yabancı medya organlarının tamamına yakınının tek sesli bir profil çizdiğinin öne sürüldüğü raporda, bu raporun Türkiye’ye mahsus öz denetim mekanizmalarını geliştirmesine faydalı olacağı iddia edildi. Raporda “Kamuya Öneriler” başlığıyla yer alan trajikomik kısımda ise, “Türkiye’nin uluslararası kamu yayıncılığını yürüten TRT World gibi başarılı örneklerin sayısı artırılmalıdır” ifadeleri yer aldı.
Kadın sorunu fişleme konusu
Raporda gazetemiz, BirGün gazetesi, Evrensel gazetesi, Diken, T24 ve DW Türkçe’nin hükümet karşıtı söylemleriyle ön plana çıkan mecraların haberlerine yer verdiği iddia edildi. Bu kurumların kadın cinayetleri, kadına şiddet ve kadın meclisleriyle ilgili çok sayıda paylaşım yaptıkları belirtildi. Gazetecilerin www.cumhuriyet.com.tr’de yer alan haberleri paylaşmaları da raporda yer aldı. Skandal raporda gazetemiz ekonomi yazarı Ergin Yıldızoğlu da yer aldı. Yıldızoğlu’nun kendisine ait blog üzerinden de Cumhuriyet’e yazdığı yazıları paylaştığının belirtildiği raporda Yıldızoğlu’nun sosyal medya paylaşımlarından siyasal İslamı ve AKP’yi “dünyanın lanetleri” arasında gördüğü iddia edildi. Raporda, Yıldızoğlu’nun “ağırlıklı olarak ‘İslamcı faşizm’ gibi ifadelerle AKP’ye karşı bir nefret dili geliştirdiği” öne sürülerek, “sosyal medya paylaşımları AKP’yi siyasal İslamcı ve faşist bir yönetim olarak gördüğünü ve bu nedenle hükümet karşıtı bir duruşa sahip olduğunu göstermektedir” ifadeleri yer aldı. Gazetemiz köşe yazarı Zafer Arapkirli’nin de yer aldığı raporda, Arapkirli’nin gazeteciliğe Cumhuriyet’te başladığı, 1990’da Londra’ya gittiği, burada altı yıl BBC radyosunun Türkçe yayınlar bölümünde çalıştığı aktarıldı. Arapkirli’nin sosyal medyayı aktif olarak kullandığının belirtildiği raporda, eleştirel görüşlerini ön plana çıkardığı ve siyasi paylaşımlarda bulunduğu belirtildi. Raporda, Arapkirli’nin CHP vekilleriyle Halk TV’de katıldığı programlarda genel olarak Türkiye iç siyasetine yönelik hükümet karşıtı söylemlerde bulunduğu kaydedildi
SETA’nın skandal raporu basın örgütlerinin tepkisine neden oldu. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), “Türkiye’nin yeni medya andıcı” olarak nitelendirdiği rapora karşı gazetecileri hukuki haklarını kullanmaya davet etti ve “Gazetecilerin, gazetecilik yapmalarına dahi tahammül edemeyen SETA’nın fişleme belgesi, tarihimizdeki kara lekelerden biri olarak anılacaktır” açıklamasında bulundu.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) sosyal medya hesabından, “Saray’a yaranma çabanız zavallılık. Sizden korkan sizin gibi olsun!” tepkisini gösterdi.
TEPKİ YAĞDI
Disk Basın-İş “Gazetecileri fişlemekten, tehdit etmekten vazgeçmediler. Gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyeceğiz” açıklaması yaparken, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Temsilcisi Erol Önderoğlu da “SETA’nın sözüm ona raporu, “uzantı” söylemiyle uluslararası medya çalışanlarına yönelik tahammülsüzlüğü, onları hedef gösterecek şekilde açıkça ortaya koydu” dedi. Tepkiler üzerine bir paylaşımda bulunan SETA Direktörü İsmail Çağlar raporu, “Bilgilerde herhangi bir hata varsa bizimle paylaşın. Düzeltir, özür dileriz. Gerisi ideolojik yargılarınızdır, bizi ilgilendirmez” diyerek savundu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |