Afganistan’da kontrolü tamamen ele geçiren Taliban, geçici hükümeti açıklamasının ardından ilk icraatına başladı. Taliban, ülke genelinde kendi onayları olmadan protestolar yapılmasını ve slogan kullanılmasını yasakladı. ABD’nin terörizm suçlamalarıyla aradığı yeni İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani, yayımladığı ilk ‘kararname’de vatandaşların protesto düzenlemek için izin alması gerektiğini yoksa “ağır sonuçlarla karşılaşılacağını” ifade etti. Yasak kararı başkent Kabil ve diğer vilayetlerde, kadınların başını çektiği grupların Taliban karşıtı protesto gösterileri düzenlemesi sonrası alındı.
Salı günü Herat’ta düzenlenen protestoda iki kişi Taliban mensupları tarafından vurularak öldürülmüştü.
YENİ YASAKLAR
Öte yandan Taliban’ın hükümeti kurmasıyla birlikte ‘yasak’ kararları da ardı ardına gelmeye başladı. Taliban’ın resmi bir temsilcisi, ülkede kadınların spor yapmasına izin verilmeyeceğini duyurdu. Taliban’ın kültür komisyonu sorumlularından Ahmadullah Wasiq, “Bu medya çağında fotoğraflar ve videolar her yere yayılıyor. Sonra insanlar, spor yapan kadınların görüntülerine bakabilir” dedi. Hiçbir kadının yer almadığı Taliban hükümeti, Kadın Sorunları Bakanlığı’nı da lağvetti. Buna karşılık ‘Ahlak ve Fazilet Bakanlığı’ yıllar sonra geri getirildi.
GAZETECİLERE İŞKENCE!
Afganistan’da kadınların başını çektiği protestoları takip eden gazeteciler, Taliban tarafından gözaltına alınıp dövülme ve kırbaçlanma görüntülerini dünya medyasıyla paylaştı. Başkent Kabil’de kadınların Pakistan’a yönelik protestolarını takip eden Etilaatruz gazetesinin muhabiri Taki Daryabi ile foto muhabiri Nematullah Nakdi, Taliban gözaltısından çıktıktan sonra gömlek ve pantolonlarını çıkararak yüzleri ve vücutlarında dayak ve kırbaçlamanın yol açtığı yara ve morlukların görüntülerini dünya basınıyla paylaştı.
TAHLİYEDEN SONRA İLK TİCARİ UÇUŞ
Taliban’ın aralarında ABD vatandaşları da bulunan 200 kişinin bir Katar uçuşuyla Afganistan’dan çıkmasına izin verdiği belirtildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD hükümeti Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’ndan, Katar Havayolları’nın charter uçuşu aracılığıyla ABD vatandaşları ve oturum sahiplerinin Afganistan’dan ayrılmasını sağlamıştır. Uçağın Katar’a güvenli şekilde indiğini teyit ediyoruz” dedi. Horne, uçuşla ilgili Taliban’ın kendileriyle iş birliği yaptığını ifade ederek “Bu, olumlu bir ilk adımdır” değerlendirmesinde bulundu.
TALİBAN’DAN ABD’YE ANLAŞMA TEPKİSİ
Taliban, ABD’nin 2020 yılında imzaladığı Doha Anlaşması’nda yaptırım listesinden çıkarması gereken isimler konusunda adım atmayarak anlaşmayı çiğnediğini savundu. Taliban’dan yapılan açıklamada, ABD Savunma Bakanlığının Kabil’de ilan edilen “geçici hükümet”e yönelik eleştirilerine tepki gösterildi. ABD’li yetkililerin Taliban hükümeti üyeleri ve Hakkani ailesi mensuplarının terörle bağlantılı oldukları gerekçesiyle yaptırım listelerinde yer aldığı yönündeki açıklamalarını “provokatif” olarak niteleyen Taliban, ABD’yi “en sert şekilde” kınadıklarını bildirdi. Hakkani ailesinin Taliban’ın bir parçası olduğu belirtilen açıklamada, Doha Anlaşması’nın “istinasız tüm Taliban yetkililerinin” ABD ve BM yaptırım listesinden çıkarılmalarını öngördüğü belirtildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...