Kanada'da geçtiğimiz yıl tek kullanımlık plastikleri yasaklayan düzenlemenin yürürlüğe girmesi planlanmıştı. Ancak bazı petrol ve kimya şirketlerin bu yasaya karşı "mantıksız ve anayasaya aykırı" gerekçesiyle açtığı dava yasanın yürürlüğe girmesini sekteye uğratmıştı.
AFP'de yer alan habere göre, Hükümet mahkemeden karara itiraz eden yasağın iptal edilmesini talep ederek, ülkede tek kullanımlık plastiklerin üretimi, satışı veya mağaza içi dağıtımına yönelik yasağı yürürlüğe soktu.
Bu karara göre Kanada'da restoran ve kafelerinin müşterilere plastik pipet, yiyecek kapları veya çatal bıçak sunmasına artık izin verilmiyor.
HER YIL 3 MİLYON TON PLASTİK TON ÇÖP ÇIKARILIYOR
Uzmanlara göre Kanadalılar her yıl üç milyon ton plastik atık çıkarıyor. Bunun yalnızca yüzde dokuzu geri dönüştürülüyor.
Hükümet, Avrupa'nın 2029 hedeflerine uygun olarak bu oranı yüzde 90'a çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Çevre Bakanı Steven Guilbeault yaptığı açıklamada, "Bilim açık: plastik kirliliği her yerde, doğal hayata ve çevreye zarar veriyor. Bu durum Kanada'da ve dünyanın her yerinde görülüyor" dedi. Çevre grubu Oceana Canada tarafından yapılan bir anket, Kanadalıların ezici bir çoğunlukla plastik yasağını desteklediğini ortaya çıkardı.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Mayıs ayında yaptığı açıklamada, dünyanın bu yaygın kirliliği durdurmak için alternatifler sunarken tek kullanımlık plastikleri yarıya indirmesi ve plastiklerin yeniden kullanımını ve geri dönüşümünü büyük ölçüde artırması gerektiğini söyledi.
2019 yılında dünya çapında 353 milyon ton plastik atık üretildi ve bunların yüzde 22'si çöplüklere atıldı, yakıldı veya doğaya atıldı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...