BDDK BÜNYESİNDE
1983 yılından beri tüzel kişiliğe haiz olan TMSF, önce Merkez Bankası, daha sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bünyesinde çalışmalarını yürüttü.
TMSF, 2004 Ocak ayı sonunda Fon Kurulunun göreve başlamasıyla bağımsız bir kurul olarak faaliyetlerini sürdürdü. Yeni yapılanma sonrasında Fon, tasarruf mevduatının sigortalanması, varlık yönetimi ve özellikle tahsilat konularında daha etkili ve işlevsel bir konuma geldi.
UZAN TMSF MAĞDURU
TMSF’nin kurumsal iletişim bülteni Çatı’da yer alan değerlendirmeye göre, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ve Fon Kurulu’nun 29 Ocak 2004’de göreve başlamasından 15 gün sonra Uzan Grubu’nun 225 şirketinin yönetimi Fon’a geçti.
İletişim, medya ve çimento sektörlerinde Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin varlıkları, mali yapıları "daha da düzeltilerek" birkaç yıl içinde satıldı.
Değerlendirmeye göre, banka hakim ortaklarından borcunu iyi niyetle ödemek isteyen ve ödeme kabiliyeti olanlarla protokol yapılırken, "TMSF’den ve devlet hazinesinden mal kaçırmak isteyen" hakim ortakların varlıklarına el konuldu.
TMSF göreve başladığında 4-5 milyar dolar gibi bir tahsilat hedefinden bahsediliyordu. Bankalara el konulmasından 2004’e gelene kadar sadece bir milyar dolara yakın bir tahsilat yapılırken, 5 yıllık sürede beklenenden daha fazlası ortaya konuldu.
Tahsilat miktarı, geçen yılın sonunda 18 milyar doları aştı. Yapılandırılan borçlar ve protokollerden gelecek 5 milyar dolarlık tahsilatla bu rakam 23 milyar doları aşacak. TMSF, yeni yasal düzenlemelerin de katkısıyla 5. yılını geride bırakırken, tahsilat hedefini de yükseltmiş oldu.
(MİLLİYET)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...