Kahramanamraş merkezli iki depremin ardından 10 il enkaza döndü. Enkazdan kurtarılan depremzedeler ise çadır kentlerde yaşamına devam ediyor. Ancak geçtiğimiz günlerde Osmaniye'deki bir çadır kentte yangın meydana geldi. Öte yandan yıkanacak ve hijyen sağlanacak alanlar kısıtlı olduğundan salgın hastalık riski de ortaya çıkıyor.
Depremin ardından doğacak başka risklere dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB), Osmaniye'deki yangını işaret ederek uyarılarına kulak verilmesi gerektiğini söyledi. TTB, "Sahadaki TTB görevlilerince benzer çadır kent kurulumları tespit edilmektedir. Yeni yangınların ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için AFAD'ı bilimsel bilgiye kulak vermeye çağırıyoruz" dedi.
TTB açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
Adıyaman Merkez’deki Eğriçay Parkı’nda AFAD tarafından kurulan 1500 kişilik çadır kent, afet yönetimi açısından skandal niteliğindedir! Çadır kent, eksiklikleri ve yerleşim biçimi itibariyle yangınlara ve bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarmaktadır!
"SU, BANYO VE TEMİZ TUVALET YOK"
Çadırlar arası mesafe 1 metreden daha azdır ve soba boruları birbirine bakmaktadır. Bu haliyle yangın riski çok yüksektir. Çadır kentte su, banyo ve temiz tuvalet yoktur. Bu haliyle bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma ve yaygınlaşma riski çok yüksektir.
AFAD'ın da bilmesi gereken çadır kent yerleşim kuralları bellidir:
Her 1000 kişi için 3-4 hektar alan ayrılmalıdır. Çadırlar arasında en az 8 metre, çadırlar ile yol arasında en az 2 metre mesafe olmalıdır. Çadırlar arasındaki yollar 10 metre genişliğinde olmalıdır.
Her çadır için 3,5 metrekare oturma alanı olmalıdır. Çadırlardan en az 30, en fazla 50 metre uzaklıkta, ortalama 25 kişiye bir kabin düşecek sayıda tuvalet kurulmalı, tuvaletler için lağım sistemi veya yeterli büyüklükte tuvalet çukuru açılmalıdır.
'KADINLARIN GÜVENLİĞİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI'
Tuvaletler, el yıkama musluklarına 100 metreden uzak olmamalıdır. Kabin yerleşimlerinde kadın-erkek farklılığı ve kadınların güvenliği göz önünde bulundurulmalıdır. Tuvaletler, günlük 100 kişinin kullanabileceği düşünülerek hazırlanmalıdır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...