Çakar, nüfusun yüzde 98'inin yoksulluk sınırı altında olduğunu ve açlık sınırının altında ise 51 milyon kişinin olduğunu belirtti.
Tüketici Hakları Derneği tarafından yapılan araştırma, yüksek enflasyon ve ekonomik krize ilişkin verileri bir kez daha ortaya çıkardı. Dernek Genel Başkanı Turhan Çakar, Türkiye'de son yüzyılın en yüksek gıda pahalılığının yaşandığı belirterek, "40 temel gıdanın son bir yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 190 oldu" bilgisini paylaştı.
Sözcü'den Yavuz Alata'ın haberine göre pahalılık nedeniyle tükericilerin büyük çoğunluğunun gıdaya erişimediğini ve yeterli beslenemediğini belirten Çakar, kuru soğandaki fiyat artışına dikkat çekti. Tencere yemeklerinin vazgeçilmezi olduğunu belirttiği soğandaki fiyat artışının bir yılda yüzde 659'a yükseldiğini söyleyen Çakar, "Artık kuru soğan tüketicilerin en pahalı temel gıdalarından birisi oldu" dedi.
'NÜFUSUN YÜZDE 98'İ AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR'
Çakar, sözlerinin devamında, "Mart 2023 ayı itibariyle 4 kişilik hanenin aylık açlık ve yoksulluk istatistikleri ile yıllık ortalama hane halkı gelirini dikkate alıp karşılaştırdığımızda; Türkiye'de nüfusun yüzde 60,4 dolayında kesiminin yani 51 milyon 600 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığı görülmektedir. Nüfusun yüzde 37,6'sının yani 32 milyon 150 bin kişinin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığı görülmektedir. Kısaca, nüfusun yüzde 98'i yani 83 milyon 750 bin kişi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır" ifadelerini kullandı.
Düşük gelir gruplarının gıdaya erişim sorunlarına dikkat çeken Çakar, "Acil olarak, devlet okullarında öğrencilere ücretsiz yemek verilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Geçim zorluğu çeken ailelere gerekli ve yeterli maddi destek sağlanmalıdır" talebini dile getirdi.
Çakar, satın alma güçlerini artıracak ücret ve istihdam politikalarına ihtiyaç olduğunu da vurguladı.
ARTIŞ ORANLARI
Derneğin araştırmasına göre bazı ürünlerdeki fiyat artış oranları şöyle:
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...