Televizyon dünyasının en saygın ödüllerinden biri olarak kabul edilen Emmy Ödülleri’nin, “Haber” ve “Belgesel” kategorindeki adayları 26 Temmuz günü New York’ta açıklandı. Haber ve Belgesel dallarındaki 2018 yılı Emmy adayları, Amerikan Ulusal Televizyon Sanatları ve Bilimleri Akademisi (NATAS) tarafından belirlendi.
Türk televizyon yapımcısı Selin Özdemir, “Haber Programında En İyi Anlatım – En İyi Hikaye” ve “En İyi Araştırma” dallarında 2018 yılı Emmy Ödülleri’ne aday olarak gösterildi.
Dünyada en saygın haber araştırma programlarından biri olan ve CBS Televizyonu tarafından, 1986 yılından bu yana aralıksız yayınlanan “60 Minutes”, 2017 yılında Suriye’de iç savaş sebebiyle yaralanan sivillerin hayatlarını kurtarmak için verdiği çabayı belgeselleştirdi. Özdemir, iç savaş şartlarında çekilecek programın dört kişilik araştırma ekibinde yer aldı ve ayrıca Amjad Tadros ile saha yapımcılığını üstlendi.
Suriye belgeseli, geçtiğimiz yıl çekilip, CBS Televizyonu’nda, ”60 Minutes” programında yayınlandı. Araştırma ve saha yapımcılığında Özdemir’in görev aldığı, “Wounds of War – Savaşın Yaraları”, “60 Minutes” haber programının bu yıl tam dört ayrı kategoride aday gösterilmesini sağladı.
Özdemir, zaman zaman gözyaşları içerisinde çekim yaptığını söylediği ve kendisini en saygın televizyon ödülünün adaylarından biri yapan "Wounds of War” belgeselini Amerika’nın Sesi’ne anlattı.
“Emmy ödüllerine aday olmaktan gurur duydum”
Özdemir, “En iyi hikaye ve en iyi araştırma kategorilerinde Emmy ödüllerinde aday olmaktan gurur duydum. Bu hikayeyi anlatmaya aracı olmak, hikayenin beğenilip aday olması kariyerimdeki en önemli noktalardan biri diye düşünüyorum ve hikayenin ödül kazanmasını gönülden arzu ediyorum” dedi.
"Hayat kurtarmak için ölüme meydan okuyan doktorları hikayesi"
Özdemir, Suriye’de iç savaşta yaralananların hayatlarını kurtarmak için cesur doktorların verdiği mücadelenin çekimlerini ağlayarak yaptığını belirtiyor. Özdemir, “’Wounds of War’, alan prodüktörü olarak görev almış olduğum için kendimi şanslı hissettiğim ve bölümü ekranda izledikten sonra gurur duyduğum bir proje. Hikaye Suriye’deki iç savaş sebebiyle yaralanan insanları tedavi etmeyi amaç edinen ‘SAMS’ adlı organizasyon hakkında. Suriye’de muhalif bölgelerdeki hastaneler, özellikle hava saldırıları sebebiyle, diğer pek çok yapı gibi kullanılabilir durumda değil. SAMS bu bölgelerde yeniden hastaneler kuruyor fakat bu kolay bir iş değil zira medikal malzemeler yok denecek kadar az. Bunun yanında hastalara bakacak doktorlar kendi yaşamlarını kurtarmak için ülkeyi terk ediyorlar. Biz kalmayı tercih eden doktorların, ölüme meydan okuyup oradaki hastanelerde yaşam kurtarma savaşını anlattık. “
“Amerika’da muayenehanelerini bırakıp Suriye’ye giden doktorlar”
Suriye’de devam eden kanlı iç savaşın ortasında yaptıkları çekimlerde, Amerika’dan muayenehanelerini bırakıp Suriye’ye giden doktorlara da yer verdiklerini kaydeden Özdemir, “Anlattıkları üzere, rejim bu hastaneleri özellikle hedef alıyordu. Kalmak bir noktada ölümü göze almak demekti sonuçta. Bölümün çekiminde, bu doktorların hikayelerini dinledik. Diğer hayatları kurtarmak için kendi hayatlarını riske atışları belki de rastlayabileceğimiz en kahramanca hikayelerden biriydi bizim için. Doktorlara ek olarak, Amerika’daki muayenehanelerini ve güvenli hayatlarını bir kenara bırakıp; Amerika’dan Suriye’ye gelen çoğu Suriye asıllı Amerika vatandaşı doktorları da atlamamak lazım. Onlarda, ekipmanları ile Suriye’ye gidip Suriye vatandaşlarına birkaç günde olsa yardım etmek için hayatlarını tehlikeye atıyorlar.”
“Çekimler sırasında pek çok kez gözyaşı döktüm”
Çekimler sırasında birçok kez ağladığını ve gözyaşları içerisinde işini sürdürdüğünü kaydeden Özdemir, şöyle devam etti: “Bölümün sunucusu Scott Pelley’i bu doktorlardan biri ile Suriye’ye göndermek ve orada çekim yapmak bölümdeki görevlerimden en zor olanıydı. Bölümde elbette bu hastanelerde tedavi görenlerle de görüştük. Onların hikayeleri, bu doktorlara olan minnetleri, uzuvlarını kaybetmelerine, ailelerinin büyük bölümünü, annelerini babalarını kardeşlerini kaybetmelerine rağmen hayata tutunuşlarını aktarmak bizler için çok kıymetli idi. Çekimler sırasında pek çok kez gözyaşı döktüğümü belirtmeliyim. Röportajlar sırasında her anlatılan kalbime dokundu ve büyük bir acı duydum. Adaylıkların açıklandığını öğrendikten sonra, “En İyi Hikaye” ve “En İyi Araştırma" kategorilerinde Emmy ödüllerinde aday olmaktan gurur duydum. Bu hikayeyi anlatmaya aracı olmak, hikayenin beğenilip aday olması kariyerimdeki en önemli noktalardan biri diye düşünüyorum ve hikayenin ödül kazanmasını gönülden arzu ediyorum” dedi.
Selin Özdemir kimdir?
Selin Özdemir, 2005 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo – Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2008-2015 yılları arasında Doğan Grubu’na bağlı olan CNN Türk, Kanal D, D-Smart kanallarında, “Uluslararası Yayınlar Sorumlusu” olarak görev yaptı. 2016-2018 yılları arasında Amerikan CBS NEWS kanalının Türkiye’den sorumlu yapımcılığına getirildi. Özdemir, aynı yıllarda CBS televizyon kanalında yayınlanan, “60 Minutes” programı için altı haberde alan yapımcılığı görevini üstlendi. Şu an beIN Sports Türkiye’de Production Manager olarak görev yapıyor.
2018 Yılı Emmy Haber ve Belgesel ödülleri adayları arasında yer alan Özdemir, ekip arkadaşlarıyla birlikte seçilirse, New York’ta 1 Ekim’de Lincoln Center’da düzenlenecek, ABD ve dünya medya dünyasının bini aşkın seçkin medya üyesinin katılacağı törende ödülünü alacak.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...