Bankanın bugün yayınladığı açıklamaya göre Eylül ayındaki müdahale 6,4 milyar dolar oldu. Banka Ağustos ayı için de 11,8 milyar dolarlık bir harcama yapıldığını tahmin etmişti.
Bankanın bugün müşterilerine gönderdiği bilgi notunda "Eylül ayında yapılan harcama Ağustos'a göre düşse de, geriye kalan rezervin miktarına kıyasla büyük bir oran" ifadeleri yer aldı.
Türkiye'de Merkez Bankası dövize müdahale için kullanılan rezervlere dair bir veri açıklamıyor.
Goldman Sachs bu verilerini beklenen ve aktüel net yabancı para birimi rezervleri arasındaki farktan hesaplıyor fakat bunun kesin sonuçlar olmadığını da belirtiyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Salı günü FX kotasyon swap işlemlerinde TL cinsi faiz oranını yüzde 11,75'ten yüzde 13,25'e yükseltmişti.
TCMB Pazartesi günü de likidite kanalıyla para politikasında sıkılaştırma yapmaya devam etmiş ve kendi bünyesinde bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitlerini sıfıra indirmişti.
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada ayrıca açık piyasa işlemleri kapsamında TL cinsi kira sertifikaları karşılığında kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen gecelik vadeli repo işlemlerinin de durdurulduğu belirtilmişti.
TCMB attığı bu adımlarla açık piyasa işlemleri kapsamında gecelik borç verme faiz oranı olan %11,75'ten bankaları fonlamayı durdurmuş ve bankaları daha yüksek maliyetli fonlama kanallarına kaydırmış olacak.
Benzer bir adımı Borsa İstanbul'daki repo pazarında gecelik fonlamayı durdurarak geçen hafta Cuma günü atan TCMB, böylece piyasalardaki faizin belirleyicisi olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yükselmesini sağlamıştı.
Fonlama maliyeti geçen hafta 32 baz puan artarak %13,4'e, bu yılki en yüksek seviyeye çıktı.
Reuters'a konuşan bankacılar TCMB'nin son adımlarıyla birlikte gecelik faizler ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyetindeki yükselişin hızlanacağını ve kademeli olarak faiz koridorunun üst sınırı olan %14,75'e yükseleceğini tahmin ediyorlar.
TCMB, 22 Ekim'deki toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir haftalık repo faizini %10,25'te sabit tutmuş, geç likidite penceresi faizini ise yüzde 13,25'ten 14,75'e yükseltmişti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...