Mısır'ın Ankara'daki büyükelçisi Abderrahman Selahaddin, iki ülke arasında gelişen ilişkilerin kimseyi hedef almadığını söyledi. Türkiye-Mısır işbirliğinin başka ülkelere örnek olacak bir model teşkil ettiğinin altını çizen Selahaddin, "İki ülke arasında birbirimizin faydasını hedefleyen iyi bir işbirliği var, bunun arkasında kesinlikle gizli bir gündem yok." dedi.
Büyükelçi Selahaddin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın pazartesi günü başlayacak ziyareti öncesinde Zaman'a konuştu. Ziyaret Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerin gerginleştiği ve Arap Baharı'nın hız kesmeden sürdüğü bir döneme rast geliyor. Başbakan'ın ziyaretini "ülkede ve bölgede yaşanan gelişmeler ışığında tarihi ve anlamlı" olarak niteleyen Büyükelçi, yönetim değişikliğinden sonra artan temas trafiğine işaret etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yeni yönetimi ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı olmasının kendileri açısından önemini vurguladı. Arap ülkelerinde yaşananların, iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştırdığını belirten Selahaddin, "İki kardeş ülkenin arasında sınırsız bir ortaklık ve işbirliği fırsatı var. Pek çok benzerliği bulunan iki ülke olarak ilişkilerimizi daha da artırabiliriz. Sadece kültürel ve dini benzerlikler değil, dış politikalarımızdaki hedefler anlamında da benzer yollar izlediğimizi söyleyebiliriz. İkimiz de bölge sorunlarına çözüm arayan bir politika izliyoruz. İkimiz de İslam'ın gerçek yüzünü temsil ediyoruz." dedi. Türkiye ve Mısır nüfuslarının toplamının, Ortadoğu nüfusunun yarısını teşkil ettiğine işaret eden Büyükelçi Selahaddin, "Aynı zamanda iki ülkenin kıyılarının toplam uzunluğu, Doğu Akdeniz ülkelerinin tümünün kıyılarından fazla." tespitinde bulundu. Kahire-Ankara arasındaki temas trafiğinin sadece iki ülkenin faydasını hedeflediğini vurgulayan Büyükelçi, arkasında başka bir şey aranmaması gerektiğini ve üçüncü bir ülkeyi hedeflemediğini söyledi. Tecrübeli diplomat, görüşmelerin arkasında gizli bir gündem bulunduğu iddialarını da net bir şekilde yalanladı.
Filistin konusunda Türkiye ve Mısır'ın benzer görüşler taşıdığını ifade eden Selahaddin, "İsrail'in 1967 sınırlarına çekilmesi, Doğu Kudüs'ün bağımsız Filistin devletinin başkent olarak tanınması konusunda hemfikiriz." dedi.
Ortadoğu'da birçok gelişmenin yaşandığı bir dönemde Mısır ile Türkiye'nin ekonomik ve diplomatik konularda işbirliğini artırmasının çok normal olduğunu ifade eden Büyükelçi, Erdoğan'ın ziyaretinde stratejik işbirliği anlaşması imzalanacağını kaydetti.
İki ülke, ortak tatbikat yapacak
Türkiye ile Mısır'ın bu yılın sonunda Türk karasularında ortak deniz tatbikatı yapacağı bildirildi. İsrailli Yedioth Ahronoth gazetesine göre, Mısırlı bir askerî kaynak, "Türkiye, bu yılın sonunda Türk karasularında Mısır ile ortak deniz tatbikatı yapacak." dedi. Aynı askerî kaynak "Mısır, ülkedeki mevcut siyasi duruma rağmen tatbikatları yapmaya kararlı." diye konuştu.
ZAMAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...