Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Tani resmi temaslarda bulunmak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmek üzere perşembe günü Türkiye'yi ziyaret edecek.
Katar 'oturup konuşmak' istiyor
Körfez ülkeleriyle yaşanan krizle ilgili Doha'dan açıklama geldi. Katar Dışişleri Bakanı, "Süper güç değiliz. Oturup, konuşmak istiyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptırımları, "Doğru bulmuyoruz" diyerek eleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, görüşmede Katar ile ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeler de ele alınacak.
Ziyaret aynı zamanda Haziran ayının başında Suudi Arabistan liderliğinde dört Arap ülkesinin Katar'ı diplomatik ve ekonomik abluka altına almasından bu yana Katar Emiri'nin yurt dışına yaptığı ilk resmi yolculuk olacak.
Emir, Türkiye'den sonra Almanya'ya hareket edecek ve Başbakan Angela Merkel ile bir araya gelecek.
Aynı zamanda kriz boyunca resmi olarak arabuluculuk faaliyetli yürüten Kuveyt'in Başbakanı Cabir el-Mübarek el-Sabah da Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirecek.
Kriz devam ediyor
Katar'ı terörizme destek vermekle suçlayan Suudi Arabistan liderliğindeki devletlerin uyguladığı abluka gündemden düşmesine karşın halen devam ediyor.
Krizin en başından beri Katar'ın yanında yer alan Türkiye, bu Körfez ülkesinin acil gıda ve tıbbi malzemeler gibi ihtiyaçlarını karşılamak için şu ana kadar 100'den fazla uçak ve en az iki kargo gemisi gönderdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da krizin çözümüne katkıda bulunmak üzere Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt'i Temmuz ayında ziyaret etmişti.
Türkiye'nin Katar'la sürmekte olan ekonomik bağlarının yanı sıra, bu ülkede Türkiye'nin yakında faaliyete geçecek olan bir de üssü ve konuşlanmış askeri personeli bulunuyor.
Türkiye, krizin başından bu yana ticari abluka altındaki Katar'a gıda ve tıbbi malzeme yardımı yapmıştı
Türkiye, krizin başından bu yana ticari abluka altındaki Katar'a gıda ve tıbbi malzeme yardımı yapmıştı.
Ne olmuştu?
Katar'ı "terör örgütlerine destek" vermekle suçlayan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'ın başını çektiği devletler, bu ülkeye uyguladıkları diplomatik ve ekonomik ablukanın kalkması için 13 maddelik bir talep listesi sunmuş ve bu talepler Katar tarafından reddedilmişti.
Listede yer alan, El Cezire televizyonunun kapatılması ve Katar'daki Türk askeri varlığının sona erdirilmesi talepleri tartışma yaratmıştı.
Gözden geçirilen ve başlığı "talep" listesinden "prensiplere" dönüştürülen beklentiler Temmuz ayında Katar yönetimine sunulmuştu. Yeni liste sadece terör örgütlerine odaklanıyor ve Türk askeri üssüne herhangi bir atıfta bulunmuyordu.
O günden bu yana taleplerin yerine getirilmesi ve ablukanın kaldırılması ile ilgili olarak yeni bir gelişme olmadı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...