Şükrü Elekdağ, Uğur Dündar'ın, "Peki Türkiye bu badireden nasıl kurtulacak? Nasıl düze çıkacağız? Çözüm ne?" şeklindeki sorusuna, "Ekonomiyi düzlüğe çıkarmak için, yarı ölü tarımı canlandırmak, imalat sanayisini aşırı ölçüde dış girdiye bağımlı olmaktan çıkarmak ve ihracat kompozisyonunda yüksek teknolojili mallar oranını yükseltmek lazım" yanıtını verdi.
UĞUR DÜNDAR'IN YAZISI ŞÖYLE:
Ekonominin düze çıkabilmesi için güven ortamı ve yapısal reformlar şart
Değerli okurlarım,
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Ocak'ta yaptığı Arnavutluk yolculuğu sırasında, uçaktaki gazetecilere “Biliyorsunuz ki benim bir iddiam var; faiz sebep, enflasyon neticedir. Nitekim neticesi kendini gösteriyor. Enflasyon düşüşe girmiştir, girecektir. Bu bir defa kesin. 20 Aralık, burada bir dönüm noktası oldu… Faizde de artık düşüşler başladı” açıklamasında bulunmuştu. Ayrıca faiz indirimleri konusundaki politikasının “Yavaş yavaş, aceleci olmadan” sürdürüleceğini belirten Cumhurbaşkanı, “Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) gösterilen teveccühten ve döviz kurlarındaki oynaklığın azalmasından gayet memnun olduğunu, kurların da faiz gibi düşeceğini vurgulamış ve “2022 bizim en parlak yılımız olacak, inşallah. 2023'e de böyle gireceğiz” demişti.
Türkiye sevdalısı bir yurtsever olarak Cumhurbaşkanı'nın tüm söylediklerinin gerçekleşmesini canı gönülden diliyorum.
Ancak bağımsız ekonomistler kendisiyle aynı görüşte değiller. Bunlardan biri de engin dış politika birikiminin yanı sıra, ekonomi uzmanı da olan emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ…
UĞUR DÜNDAR (UD): Sayın Elekdağ, Sayın Cumhurbaşkanı, tezinin başarılı sonuçlar verdiğini ve enflasyonla faizlerin düşüşe geçtiğini söylüyor. Bu açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
EKONOMİK GÖSTERGELER CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN TEZİNİ VE AÇIKLAMALARINI DOĞRULAMIYOR
ŞÜKRÜ ELEKDAĞ (ŞE): Önce, enflasyon, faiz ve döviz kuru konularındaki ekonomik göstergelerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Faizler indirilirse, faizlerle birlikte enflasyon da iner” yolundaki tezini kökten çürüttüğünü belirtmek isterim. Cumhurbaşkanı, 2021'in son dört ayında Merkez Bankası'na (MB) peş peşe faiz indirimleri yaptırdı. Sonuç, Erdoğan'ın beklediğinin tam tersi, yani olumsuz yönde oldu. Her faiz indiriminde piyasa ters tepki verdi ve faizler yukarı tırmandı. Bu uygulama sonucunda bugün, hem mevduat, hem de banka kredi faizleri yükselmiştir. Kamu borçlanma faizi de her vadede artmıştır. Yüzde 20'ler civarındaki enflasyon da, TÜİK'in son açıklamasına göre yüzde 36.08 olmuştur. Piyasalar enflasyonun şubat/mart aylarında yüzde 40-45 bandına oturacağını tahmin ediyor. Dolar kuruna gelince, Ocak 2021'de 7.41 TL olan dolar, Aralık sonunda 13.50 TL'ye yükselmiştir. Cumhurbaşkanı'nın resmi kurumlarca açıklanan ekonomik göstergelerin ortaya koyduğu gerçekleri görmezden gelmesi hayret vericidir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...