Uğur Dündar, Hasan Baran'ın "Şark Fatihi Kazım Karabekir Paşa" isimli kitabında yer alan bölümü okuyucularıyla paylaştı.
UĞUR DÜNDAR'IN YAZISI ŞÖYLE:
Hem vatanı kurtarmak hem de gariban babası olmak!..
Değerli okurlarım,
Sizlere bu pazar da, değerli yazar kardeşim Hasan Baran'ın yakında SÖZCÜ Kitabevi'nden çıkacak olan “Şark Fatihi Kazım Karabekir Paşa” kitabından göz yaşartan bir anıyı aktaracağım.
“Ben Timsal Karabekir, Şark Fatihi Kazım Karabekir Paşa'nın en küçük kızıyım. Paşa babam, savaşta yetim kalan 4-14 yaş arası binlerce çocuğun bakımını üstlenen, eğitimleriyle ilgilenen bir komutan olmasının yanı sıra, çok vicdanlı, merhametli ve insana çok değer veren bir gariban babasıydı. Doğu'da savaşta yetim kalan binlerce çocuğa sahip çıktı. Kolordunun imkânlarını kullanarak yetimler için Sanayi Mektebi, Leylî Eytâm, İbtidâî Mektebi, Erzurum Ana Mektebi, İş Ocağı, Sıhhiye Mektebi, Sarıkamış Askerî İdâdîsi ve Sarıkamış Ana Mektebi gibi eğitim kurumlarını açtı. Kolordudaki ustalar sanat, subaylar da okuma yazma ve terbiye öğretmeni olarak görevlendirildi. Sanatkâr olan çocukların bir kısmı kolorduda bırakılıyor, diğerlerinin dışarıda iş bulmasına yardım ediliyordu. Zeki olanlar ise özel eğitime tâbi tutuluyor ve askerî mektebe gönderiliyordu. Çocuklarla bizzat ilgileniyor ve yazdığı tiyatro oyunlarını onlara oynatarak eğitimlerine yardımcı oluyordu.
Paşa babamın hayatı hızlı bir film şeridi gibi gözlerimin önünden geldi geçti.
Hâlâ hatırlarım:
Kadranına bildiğim bilmediğim ne kadar şehir varsa yazılmış bir radyo dünyadan sesler getiriyor: Canlı, kıvır kıvır, kömür alevleri gibi saydam sesler… Dünyanın her şehrinden şarkılar, türküler, sımsıcak odamıza dolaşıyor…
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |