Koronavirüs salgınına karşı aşılama faaliyetleri sürüyor. Sürü bağışıklığı kazanmak için yürütülen çalışmaların yanı sıra antikor miktarlarını artırıcı yöntemler araştırılırken, salgının yanında ortaya çıkan mantar enfeksiyonlarındaki artış dikkat çekiyor.
Yeni mutasyon türlerinin de ortaya çıkmasıyla kovidin oluşturduğu hasara her geçen gün yenileri eklenirken, yeşil mantar enfeksiyonunun da kovid salgınına bağlı ciğerlerde ağır hasar oluşturduğu ve ölümlere yol açabildiği ortaya çıktı.
HİNDİSTAN'DA ORTAYA ÇIKTI
Delta varyantının etkisini gösterdiği Hindistan’da başlayan kara mantar hastalığıyla 40 binden fazla kişi mücadele ediyor. Hastaların gözünün kör olmasına ve ölümüne kadar yol açan hastalık, tehlikenin farklı boyutları dikkat çekiyor.
İngiliz The Guardian gazetesi, diğer mantar enfeksiyonlarının da insan sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. Mantar enfeksiyonlarının toprakta, suda havada, dışkıda ve insan derisinde olabildiğini aktaran haberde, bağışıklık sistemi bir hastalıkla, doğuştan ya da yaşla birlikte zayıflayan kişilerin bu tip enfeksiyonlara açık olduğu belirtildi.
SIVI ALINARAK TESPİT
Söz konusu türün, mantar enfeksiyonları içerisinde en tehlikeli olanların başında gelen ‘aspergillosis’ yani yeşil mantar enfeksiyonu olduğu ifade edildi. Yüz ve göz çevresinde belirgin olarak fark edilen kara mantar enfeksiyonundan farklı olarak yeşil mantar enfeksiyonu akciğerleri daha çok vurduğu ortaya çıktı.
Koronavirüsle mücadele eden hastaların halihazırda akciğerlerinde tahribatlar oluşurken yeşil mantar enfeksiyonunu tespit etmek zorlaşıyor. Hastalığın teşhisi için akciğerden sıvı alınması gerekiyor ancak bu da sağlık sisteminin çökme aşamasına geldiği pek çok bölgede mümkün olmuyor. Bu nedenle hastalığın teşhis edilme oranını düşürüyor.
DAHA ÖLÜMCÜL
Imperial College London’da mantar enfeksiyonlarına yönelik dersler veren Dr. Darius Armstrong-James, “Akciğerler virüs nedeniyle daha çok hasar aldıkça, mantar enfeksiyonlarına yakalanma ihtimali artıyor. Mantar enfeksiyonlarının en büyük sorunu ise bakteriyel enfeksiyonlara göre çok daha ölümcül olması. Teşhis ve tedavi edilmesi ise oldukça güç” ifadelerini kullandı.
ÖLÜMLER KORONA İLE İLİŞKİLENDİRİLİYOR
Manchester Üniversitesi’nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. David Denning ise, “Hastalığın teşhisinde bazı kişiler akciğerden sıvı almak istemiyor. Bunun yoğun bakımda işlemi gerçekleştiren kişiler için Covid-19 riskini artıracağını düşünüyorlar. Kara mantar enfeksiyonu oldukça belirgin. Hastaların yüzlerinde siyah bir alan oluyor, gözlerini kaybediyorlar. Ancak yeşil mantar enfeksiyonu olan bir hastanın zaten Covid-19 nedeniyle akciğerleri kötü durumda. Bu hastalar kaybedildiğinde direkt olarak corona virüsüyle ilişkilendiriliyor” diye konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...