Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerini paylaştı.
Gürer, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 24 Şubat – 3 Mart haftasında 29 milyar lira artarak 1 trilyon 762 milyar liraya tırmandığını söyledi.
Ömer Fethi Gürer, yurttaşların banka borçlarında yılbaşından bu yana ise 188 milyar liralık artış yaşandığını ekledi.
Gürer’in paylaştığı verilere göre yurttaşların borcunun 1 trilyon 240 milyar lirası bireysel (konut, otomobil, ihtiyaç) kredilerinin, 522 milyar lirası da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklanıyor.
Son haftada da tüketici kredilerinde 18 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 11 milyar liralık artış var.
Yurttaşların borcu borçla döndürdüğü şeklinde hükümeti eleştiren CHP Milletvekili Gürer halkın ciddi bir geçim sıkıntısı içinde olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen ve henüz varlık yönetim şirketlerine devretmedikleri takipteki borçları ise 32,1 milyar liraya yükseldi.
“Bankaların takipteki bu borçlarını düşük bir bedel karşılığında varlık yönetim şirketlerine devrediyor olmaları bu rakamı olduğundan daha düşük gösteriyor. Vatandaşların bankalar ve finansal şirketlerden ayrı olarak TOKİ’ye taksitli konut alımları nedeniyle 28 milyar lira, varlık yönetim şirketlerine de 36 milyar lira borcu bulunuyor.
Bu yıl Ocak ayında 92 bin 443 vatandaş bireysel kredi, 75 bin 75 kişi de kredi kartı takibine alındı. Hem kredi kartı hem de bireysel kredi yüzünden aynı anda takibe alınanlar tek kişi sayıldığında Ocak’ta toplam 143 bin 863 kişi borcunu ödeyemedi.”
Ömer Fethi Gürer, Risk Merkezi’nin verilerini de paylaşarak Ocak 2023 itibariyle 2 milyon 433 bin 791 kişinin bankalar ve diğer finansal kuruluşların takibinde bulunduğunu belirtti.
2 milyon 33 bin 765 kişinin de icraya verildikten sonra kredi ya da kredi kartı borcunu ödeyemediği için bu kuruluşların listesine girdiğini ekledi.
CHP'li Gürer “Hem bankalar ve diğer finans kuruluşları hem de varlık yönetim şirketlerinin takibinde bulunanlar tek kişi sayıldığında toplam 3 milyon 882 bin 476 vatandaş, son beş yılda icraya verildiği halde borcunu ödeyemediği için bankaların kara listesinde bulunuyor“ dedi.
23 MİLYON İCRA DOSYASI VAR
Ömer Fethi Gürer şöyle devam etti:
“Vatandaşın icra dosyaları ile ilgili iktidar bir dizi kanun değişikliğine gitti. 2000 TL altı kamu borçları silineceği söyledi. Buna rağmen icralar durmuyor. İcra işlemleri olabildiğince geciktirilse de seçim öncesi 23 milyon 200 bin dosya varlığı icrada durumu ve vatandaşın halini gösteriyor.
Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere göre 1 Ocak – 10 Mart 2023 tarihleri arasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 1 milyon 811 bin yeni dosya geldi.
Gelen dosya sayısı 2022’nin aynı haftalarına göre 286 bin adet azaldı. Aynı dönemde 1 milyon 840 bin dosya da sonuçlandırıldı. Sonuçlanan dosya sayısı da bir önceki yıla göre 620 bin adet artış gösterdi. Yeni gelen dosya sayısı 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 13,7 oranında azaldı.
İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı ise geçen yılın aynı gününe göre 247 bin adet azalarak 10 Mart itibariyle 23 milyon 200 bin oldu.”
Gürer “Vatandaş nerede ise banka kartları ile yaşamını sürdürüyor. Borcu borçla ödeyerek yaşamaya çalışıyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...