Çağdaş Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan ve gerçek adı Feruze Çerçi olan yazarımız 1970'li yıllarda verdiği eserlerle, Sevgi Soysal ve Adalet Ağaoğlu’yla birlikte edebiyatımızın en önemli kadın yazarları arasında yerini almıştı.
Feruze Çerçi adıyla 29 Ekim 1932'de İstanbul'da doğan Füruzan, yazarlık hayatı boyunca soyadını hiç kullanmamasıyla tanınmıştı. 1958'de ünlü karikatürüst Turhan Selçuk'la evlenen Füruzan eşinin soyadını yazarlık yaparken kullanmamasını “Ben o yıllar çok ünlü bir soyadı taşıyordum. Çok ünlü, çok saygıdeğer iki adamın kendi akıllarıyla, emekleriyle ve yetenekleriyle ünlendirdiği saygıdeğer bir soyadıydı. Ben, o ünlenmiş soyadının bana sağlama ihtimali olan kolaylıklarına hiç yanaşmak istemedim. Ben, yazarlığımın sınanmasını tek başıma göğüslemek istedim" diyerek açıklamıştı.
Füruzan eserlerinde genellikle, Türk öykücülüğünde çoğunlukla 'küçük insanlar' diye adlandırılan toplumun ezilmiş, hakkı yenmiş, duyarlıklı iç dünyaları keşfedilmemiş insanlarını yazdı. Öyküden şiire, romandan gezi yazısına, denemeden çocuk edebiyatına kadar farklı türlerde edebiyata eserler kazandıran Füruzan, öykülerinden bazılarını tiyatro sahnesine ve beyaz perdeye taşıdı. Yönettiği 'Benim Sinemalarım' filmi, Türk sinema tarihinin en başarılı eserleri arasında yer alıyor.
Acı haberi şair Elif Sofya, "Füruzan sonsuzluğa gitti" ifadesiyle duyurdu.
FÜRUZAN KİMDİR?
29 Ekim 1932 yılında İstanbul-Kadıköy'de doğdu. İlk kitabı 'Parasız Yatılı' ile 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanan ilk kadın yazar oldu. 12 Mart dönemini anlattığı 'Kırk Yedi'liler' romanıyla 1975 TDK Roman Ödülü'nü kazandı. Öyküleri Fransızca, İspanyolca, Farsça, İtalyanca, Japonca, İngilizce, Rusça, Bulgarca, Boşnakça gibi dillere çevrildi. 2006'da 10. Ankara Öykü Günleri'nde, 2007'de Dil Derneği'nin Dil Bayramı'nda ve Antalya Öykü Günleri'nde, 2008'de 7. İzmir Öykü Günleri'nde onur ödülleri aldı. 2008 TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nın Onur Yazarı seçildi. 2009'da Dil Derneği İzmir şubesince Türk Diline Emek Ödülü verildi. 2017'de 9. Kadıköy Kitap Günleri'nin Onur Yazarı seçildi.
1981'de Ömer Kavur'la birlikte senaryolaştırdığı 'Ah Güzel İstanbul' öyküsü sinema filmi olarak çekildi, Antalya Film Festivali'nde ödül aldı. 1986-87 yıllarında 'Gecenin Öteki Yüzü' öyküsünü Okan Uysaler ile birlikte senaryolaştırdı; TRT'de dizi film olarak çekildi ve yılın en iyi dizisi seçildi. 1988-90 yıllarında çektiği "Benim Sinemalarım" 1990'da Cannes Film Festivali'nin "Eleştirmenlerin 7 Günü" ve "Altın Kamera" dallarından çağrı alarak 158 film arasından seçilen 8 filmden biri olarak gösterime girdi; 1991'de ise Uluslararası İran Fecr Film Festivali'ndeki Uluslararası Jüri'den "En İyi İlk Film Jüri Özel Ödülü"nü kazandı ve Tokyo Uluslararası Film Festivali'nde seçilen "En İyi On Asya Filmi" arasında yer aldı.
'Kış Gelmeden' (1997) ve 'Sevda Dolu Bir Yaz' (2001) öykülerini oyunlaştırdı ve bu oyunlar Devlet Tiyatroları'nda yaklaşık 200 kez sahnelendi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...