Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Mayıs 2023’ten itibaren ‘uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumunu’ sonlandırmıştı. Ancak yine DSÖ 3 Ağustos’ta yeni bir varyant olan ve eris adıyla da bilinen EG.5.1’in hızla yayıldığını rapor etti.
Türkiye'de şu an Covid-19 aşısı yaptırmak için e-Nabız uygulamasına girip randevu almak yeterli.
Özel hastanelerde de dileyene aşı uygulanabiliyor. Ancak aşı olmak veya olmamak konusunda herkesin kafası karışık.
YENİDEN AŞI OLUNMALI MI?
Hürriyet'ten Hazan Aköz Işık'ın haberine göre, Acıbadem Ataşehir Hastanesi enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, Amerikan Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül ve Academic Hospital iç hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Aysun Ertaş, tekrar aşı olup olmama konusunu değerlendirdi.
"RİSKLİ GRUPLARA ÖNERİYORUZ"
Prof. Dr. Önder Ergönül, "Omicron varyantının altsoyundan gelen EG.5.1. küresel olarak yayılan bir varyant. Fakat iyi haber şu: Ağır seyirli bir hastalık yaptığına dair veri yok. Virüs mutasyon yapmaya, evrim geçirmeye devam ediyor. Bu çerçevede DSÖ yine insanların söz konusu aşıları yaptırması gerektiğini ifade ediyor. Covid-19 aşılarının diğer aşılar ve ilaçlarda olduğu gibi yan etkileri olabilir ancak bunlar kullanılmamasını gerektiren bir düzeyde değil. Eğer bu aşılar olmasaydı Covid-19’dan ölenlerin sayısı milyonlarca daha artacaktı. Daha önce düzenli bir şekilde, 4-5 kez aşı olanların şu anda bir daha yaptırmalarına gerek yok ama riskli gruplara halen öneriyoruz. Hiç aşı olmayanlara da tavsiye ediyoruz çünkü hastanelere yatanlar hep aşısız kişilerdi. Onlarda Covid-19 daha ağır seyrediyor" ifadelerini kullandı.
RİSKLİ GRUPLAR HATIRLATICI DOZU YAPTIRMALI
Hatırlatıcı dozların hayati öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Çağrı Büke ise şöyle konuştu:
"Vücutta pıhtı oluşumu veya kalp kası iltihabı gelişimi gibi etkilerin hastalığa yakalanan ve hastalığı ağır geçiren kişilerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksek. Yeni varyantların ortaya çıkabildiği gerçeğinden hareketle başta yaşlılar, hamileler, kronik ya da bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalığı olanlar belirli aralıklarla (ortalama 6 ay) hatırlatıcı dozlar yaptırmaya devam etmeli."
"YAŞLILARI VE KRONİK HASTALIĞI OLANLAR YİNE ÇARPABİLİR"
Uzm. Dr. Aysun Ertaş ise "Bir ay sonra bizde de vakaların arttığını görebiliriz fakat bunun da aşağı yukarı omicron gibi olacağını düşünüyorum. Çünkü neredeyse herkes virüsle enfekte oldu, artık vücudumuz onu tanıyor. Hayatın içindeyiz ve bağışıklık sistemimiz güçlendi. Çoğu kişi ayakta geçirecektir ancak yaşlıları ve kronik hastalığı olanları yine çarpabilir. Hastaneye yatışlar olabilir" şeklinde uyarılarda bulundu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...