EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, TL’nin yeni simgesi ile dünyada tanınmasında en büyük desteği dış ticaretin sağlayacağını belirterek, “2002 yılında dış ticaret işlemlerinde TL’nin kullanımı sadece 516.6 milyon dolar iken, 2011’de 21.3 kat artışla 11 milyar 16 milyon dolar oldu.
2002’de dış ticarette TL’nin kullanımı yüzde 0.6 iken, 2011 yılında bu oran yüzde 3 seviyesine yükseldi. 2011 yılında 186 ülke ve gümrük bölgesine TL ile ihracat gerçekleştirildi. 2011’de ihracatın yüzde 2.5’i TL cinsinden yapıldı. Ancak bazı ülkelere yapılan ihracatta TL ile işlemleri daha yüksek oranlarda kullanıldı” dedi.
Bir ayda 820 milyon dolar
TL’den 6 sıfırın atılması ile dünyadaki olumsuz imajınının düzeldiğini kaydeden Çağlayan, şöyle konuştu: “2011 yılında, 2010 yılına göre TL kullanımında ihracatta 794 milyon dolar, ithalatta 1.8 milyar dolar artış gerçekleşti. 2011’de dış ticaretimizde TL kullanımı toplam 2 milyar 551 milyon dolar arttı. 2011 yılında 21.1 milyar dolar artan ihracatımızda TL bazında artış 1.8 milyar dolar oldu. 2012 yılının ocak ayında 282 milyon dolarlık ihracat, 538 milyon dolarlık ithalat ve toplam 820 milyon dolarlık dış ticaret işlemi TL ile gerçekleştirildi.”
2010’da Çin’e yaklaşık 11 milyon dolarlık ihracatın TL ile yapıldığını hatırlatan Çağlayan, şöyle devam etti: “2011’de ise bu rakam yüzde 172 artışla yaklaşık 19 milyon dolar artarak 30 milyon dolar seviyesine ulaştı. Geçen yıl ihracatta TL kullanımının en fazla olduğu ülke Irak oldu. Bu ülkeye yaklaşık 623 milyon dolarlık ihracat TL ile yapıldı. Yine geçen yıl İran’a 565 milyon dolar, Almanya’ya 292 milyon dolar, Azerbaycan’a 150 milyon dolar karşılığında TL ile ihracat yapıldı.”
İthalat en çok Almanya’dan
İthalat işlemlerinde de yoğun bir şekilde TL kullanıldığına işaret eden Çağlayan, şu bilgileri verdi: “2011’de TL ile ithalat 7 milyar 583 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı yıl 127 ülke ve gümrük bölgesinden TL ile ithalat yapıldı. TL’nin 2011’de ithalatımızda kullanım oranı yüzde 3.1. 2011 yılı ithalatımızda, Almanya’dan 1 milyar 103 bin, Fransa’dan 835 milyon, ABD’den 553 milyon, Çin’den 527 milyon, İspanya’dan 469 milyon, İrlanda’dan 421 milyon, İtalya’dan 399 milyon, İsviçre’den 343 milyon, İngiltere’den 312 milyon, Polonya’dan 276 milyon dolar karşılığında TL ile ithalat yapıldı.”
Yerel parayla ticaret anlaşmaları destekleyecek
Zafer Çağlayan, dış ticaret işlemlerinde kullanımının giderek artması TL’nin dünyadaki tanınırlığını perçinleyerek, yeni simgesine algıyı güçlendireceğini belirterek, şöyle konuştu: “Çin, Türkmenistan, Rusya ve İran’la gerçekleştirilen ‘yerel parayla ticaret anlaşmaları’ ile TL’nin hem dünyada tanınırlığı artacak, hem de TL daha fazla dış ticaret işlemlerinde kullanılacak. İstanbul’un Finans Merkezi yapılması da TL’nin itibarının daha da artmasına destek verecek, TL bu sayede yeni logosu ile dünya ticaretindeki yerini alacaktır.”
Gül: Simge değil önemli olan paranın değeri
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, dün cuma namazından sonra gazetecilerin sorusu üzerine Türk Lirası simgesini şöyle değerlendirdi: “Nihayet hepsi bir taraftan birbirine benzeyecektir muhakkak. Önemli olan tabiki esas paranın değerinin piyasada değerli olması. Herkesin parasının geçerli olduğu bir ortamda Türk parasının değerli olması. Ekonomi politikaları o açıdan önemli. Öyle veya da böyle bu sembolize edilir. O çok önemli değil. Hayırlı olsun.” - Mustafa KÜÇÜK/İSTANBUL
Yıldızı parlayan Türkiye’ye uygun bir simge
AKBANK Genel Müdürü Hakan Binbaşgil TL’nin simgesiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Gelişimi sürdürmek, daha iyiye ulaşmak için yeniliklere açık olmak şart. Çağdaş ve yıldızı parlayan ülkemizin para birimine uygun bir tasarım olmuş. Türk Lirası’nın artan itibarına da yakışan bir tasarım olduğunu düşünüyorum.”
Simge TL’nin gücünü marka değerini artıracak
YENİ simgeye geçiş ile Türk Lirası’nın uluslar-arası finans piyasalarında görünürlüğünü ve bilinirliğini artıracak önemli bir adım daha atılmış olduğunu belirten TEB Genel Müdürü Varol Civil, şöyle konuştu: “Türkiye ekonomisinin artan gücüne paralel olarak milli değerlerimizden Türk Liramız da kendini yenilemeye ve geliştirmeye devam ediyor. Bu gelişimin ilk adımını, tarihi bir reform gerçekleştirerek altı sıfırı kaldırarak attık. TL simgesinin, paramızın itibarını ve marka değerini artırarak; ekonomimizi global arenada en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyorum.”
İntibak’ta TL’nin simgesi tartışıldı muhalefet orak çekice benzetti
Kamuoyunda büyük yankı bulan Türk Lirası’nın simgesiyle ilgili tartışmalar, önceki gece Meclis Genel Kurulu’ndaki intibak yasasının görüşmelerine de yansıdı. Muhalefet simgeyi, “orak çekiç” ve “Ermeni Dramı”na benzetti. İntibak yasasının 10 saati aşkın süren görüşme maratonuna damgasını vuran simge tartışmasında MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, “Orak çekice benziyor, orak çekice” dedi. -
Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...