Ekonomi Bakanı Çağlayan, sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre geride kalan iller için “Devlet emek yoğun sektörlerde işçilik üzerindeki maliyetlerin bir kısmını üstlenecek” dedi
Bu ay açıklanması beklenen Teşvik Sistemi ile birlikte gelişmişlik düzeyine göre illerde farklı işçilik maliyetleri oluşacak. Buna göre devlet, az gelişmiş illerde çalışan maliyetlerini düşürmek için primlerini bir kısmını üstlenecek. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Berlin’de gazetecilerle bir araya gelerek yeni Teşvik Sistemi ve işçilik maliyeti üzerine açıklamalarda bulundu. Çağlayan, Kalkınma Bakanlığı tarafından 81 il bazında belirlenen sosyoekonomik gelişmişlik düzeyine göre az gelişmiş olan illerde işgücü maliyetlerinin düşük olduğu bir yapının kurulmasını istediklerini anlattı. Çağlayan, Türkiye’de çalışanın kazanacağı net asgari ücretin değişmeyeceğini, ancak brüt maliyetlerde bir düzenleme yapılacağını belirterek Türkiye’de asgari ücretli bir çalışanın brüt maliyetinin bin dolar seviyesinde olduğunu, bu rakamın rekabet gücünün olmadığını kaydetti. “Sadece rekabet gücü olarak değil, farklı illerin kalkınmışlık düzeyini geliştirmek için de bu düzenlemeyi yapmamız lazım” diye devam eden Çağlayan, devlet olarak aldıkları primlerin bir kısmından vazgeçeceklerini dile getirdi. Çağlayan, tüm sektörlere destek vermeyeceklerini, emek yoğun sektörlere ağırlıklı olarak teşvik vereceklerini ifade ederek “Bu, bölgedeki terörü de engelleyecek, çünkü boş kalan insanın teröre bulaşması daha kolay, ancak işi olanı kolay kolay teröre bulaştıramazsınız. Bu teşviklerle gelecek yatırımlar terör örgütünün potansiyelini de ortadan kaldıracak” dedi.
KÂRINI YATIRIMA SUNANA VERGİ İNDİRİMİ
Firma kârını yatırıma sunduğu oranda belli bir vergi indirimi olacağını kaydeden Çağlayan “Hatırlarsınız benim bölgesel asgari ücret gibi bir hayalim vardı, o zaman herkes karşı çıkmıştı, şimdi olan o değil ama yine de uygulamada benzerlik olacağı için mutluyum. Buna ithalatçılar karşı çıkabilir. Ama ithalatçının karşı çıkması doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Onlar üzülüyorsa doğru yoldayız” diye konuştu.
SKODA, ANKARA METROSUYLA İLGİLİ
Çağlayan, temaslarını anlatırken, “Mesela Henkel, Türkiye’ye 5 yılda 50 milyon Euro’luk yatırım yapacağı bilgisini paylaştı. Ankara’ya 236 bin ton kapasiteli bulaşık deterjanı fabrikası kuracaklar. Skoda, Ankara metrosunun 324 setlik ihalesiyle ilgileniyor” dedi. Çağlayan ayrıca 2 milyar Euro’luk Nordex’in CEO’sunun yatırım yapmayı düşündüklerini söylediğini de aktardı.
YEM VE UNA ASLA DESTEK YOK
Çağlayan, yeni sistemde teşvikten yararlanma sürelerini de artırdıklarını belirterek, “Teşvik yatırım esnasında da verilecek. Mesela bir yatırım inşaat aşamasındayken de teşvikten yararlanabilecek. Ama mesela yem ve unu asla desteklemeyeceğiz” dedi.
habertürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...